23948sdkhjf

Enestående af sin alder: Dette ikon fylder 25

Det fejrer producenten selvfølgelig med jubilæumsfarver.

Den er blandt kendere kendt som Nanna Ditzels (1923-2005) sidste møbelikon. Skabt længe efter at ikonernes tid virkede som passé.

Den nyklassiske Trinidad-stol blev lanceret i 1993, og fylder dermed 25 år i år. Det fejrer producenten Fredericia Furniture selvfølgelig med en jubilæumspalette af 3 varianter.

Jubilæumsudgaverne sendes på markedet med finérskaller af røget eg og i to nuancer af grå, hvor finérens træstruktur er fremhævet.

Som gammel lærling fra den modernistiske møbelguldalder var Trinidad-stolen et lille vovestykke for Nanna Ditzel, som med stolens ikoniske udskæringer bragte lidt af den ornamentik tilbage i møbler, som modernismen ellers havde gjort op med.

Stolens vovede udskæringer var dog ikke kun til pynt. De tilførte også stolen en lethed og gennemsigtighed og et arkitektonisk spil med det omgivende lys. Det var en ganske ny fræserteknologi, som i 1993 gjorde det muligt at skære fint igennem stoleskaller af krydsfinér, og den mulighed udnyttede Nanna Ditzel med stolen.

Ikke overraskende kom inspirationen fra en rejse til øen Trinidad:

- På Trinidad forelskede jeg mig i de detaljerede udskæringer, der prydede huse fra kolonitiden, og som nærmest opløses i lys og skygge – og denne kniplingsfine lethed ønskede jeg at tænke ind i designet af en stol, har Nanna Ditzel selv fortalt om værket.

Det er næsten enestående for et 90'er-møbel, at Trinidad-stolen i dag har ægte klassikerstatus på lige fod med berømtheder, der er 30 til 50 år ældre. Hvoraf nogle også er Ditzels egne.

Den fremhæves ofte som en stol, der ikke taber værdi, og derfor er den elsket af både auktionshuse og desværre også af indbrudstyve.

Jubilæumsudgaverne er sendt på markedet i denne måned.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095