23948sdkhjf

Dansk sejr og nederlag i sag mod møbelpirater

Appeldomstol skærper fængselsdom, men ikke alt gik som de ramte møbelproducenter håbede.

Personerne bag online-møbelforhandleren Designers Revolt blev i oktober 2016 dømt til at sidde i fængsel, og nu har en svensk appelret skærpet fængselsdommene, skriver den danske brancheorganisation Træ- og Møbelindustrien (TMI) på sin hjemmeside.

Den svenske landsret, Patent- och marknadsöverdomstolen, har idømt fængselsstraffe på henholdsvis halvandet og 2 år. Designers Revolt skal også betale de kopierede virksomheder en erstatning på cirka 1,5 mio. kroner.

I 2016 blev 2 ud af 4 bagmænd fra Designers Revolt sendt i fængsel. Ankesagen sender 3 ud af 4 i fængsel og øger straffen til en af de skyldige fra halvandet til 2 år.

I TMI glæder branchedirektør Flemming Larsen sig over, at en domstol har signaleret, at kopier er ulovlige.

- Vi er meget tilfredse med dommen, der endnu engang slår fast, at virksomheden bevidst handlede ulovligt. Den skærpede dom sender et vigtigt signal til lignende kopivirksomheder om, at kopiering er strafbart og kan føre til fængselsstraf, siger han.

De danske rettighedshavere led dog et nederlag i den svenske ankesag.

Første retsinstans havde idømt piraterne en samlet erstatning på cirka 20 mio. danske kroner.

I ankesagen blev erstatningsbeløbet sænket til cirka 1,5 mio. kroner, og Flemming Larsen ærgrer sig, selv om han ikke kender dommen i detaljer.

- Vi vil selvfølgelig have så mange snubletråde som overhovedet muligt, så en klækkelig bøde var selvfølgelig at foretrække frem for en lempelig bøde.

Den danske organisation, RettighedsAlliancen, anmeldte Designers Revolt til svensk politi i 2013 på vegne af flere danske virksomheder, som følte sig krænket.

Designers Revolt solgte kopier af værker af blandt andre Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Børge Mogensen og Poul Henningsen.

Første retsinstans havde tildelt lampeproducenten Louis Poulsen Lightning en erstatning på 8,3 mio. kroner, møbelproducenten Fritz Hansen 6,5 millioner og Carl Hansen & Søn 2,5 mio. kroner. For blot at nævne de største erstatningsbeløb.

Disse erstatningsbeløb er nu skåret ned til en brøkdel.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079