23948sdkhjf

Sandgren om sine 3D-eksperimenter: Vi går til grænsen af det mulige

Nogle af de møbler, som Hans Sandgren Jakobsen har skabt og som nu er til salg i Daells Bolighus, er opstået ud af eksperimenter, som den østjyske designer har foretaget med den kinesiske producent, som han har samarbejdet med i cirka 15 år.

Især omkring brugen af 3D-finér, der er mundet ud i originale former, "som ingen bare lige kan kopiere".

3D-formet finér indgår som element i flere af de møbler, der oprindelig blev skabt som danske design til et kinesisk marked. Men som nu også lanceres af en dansk møbelkæde.

- Vi har udforsket grænserne for, hvad der er muligt med 3D-finér, og nyere tysk udvikling har bragt 3D-finér ned et i konkurrencedytigt prisleje. Så de er stadig ikke billige, men det er nede i et leje, hvor flere har mulighed for at købe det, siger han.

Han er særligt glad for 3D-teknikken, fordi den gør det muligt at lave meget kropsnære former som man typisk bruger støbematerialer som plast til..

- Man sidder bedst, hvis man sidder i et aftryk af sin bagdel og sin ryg. Man kan selvfølgelig ikke ramme en form, der gør alle glade, men det kan passe så mange, som det er muligt.

3D-teknikken er vanskelig, og hos den kinesiske producent har Hans Sandgren Jakobsen allieret sig med en, han betegner som den bedst tænkelige tekniker udi den svære disciplin.

- Det kræver mere end almindelig god viden at arbejde med 3D-finér, siger han.

- Fineren er kørt igennem en makulator, så den består af kvadratiske pinde, der holdes sammen af en limsnor på tværs. Man skal bruge en form med den rigtige geometri, som fineren kan holde til, og man kan ikke bare spænde løs.

For at skabe en stol måtte de derfor fræse formen om 4 gange for at ramme den form, som en finér kunne holde til at lade sig 3D-forme i.

Møblerne er lavet i samarbejde med den kinesiske producent 5 Seasons Furniture, der også markedsfører sig under brandet Xue.

Tidligere i år kunne de sammen modtage den prestigefulde iF Design Gold Award for stolen "Daisy", der har en 3D-formet siddeskal af finér.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094