23948sdkhjf

Irak og svag dollar på Davos-møde

[i]Den usikre situation i Irak efter den amerikansk-ledede krig og den svage dollar ventes at stå i fokus, når toppolitikere og højtstående erhvervsfolk i de kommende fem dage mødes til det såkaldte Verdensøkonomiske Forum (WEF) i det schweiziske skisportssted Davos. [/i]
I spidsen for det 33. WEF med omkring 2200 deltagere fra op mod 100 lande står den amerikanske vicepræsident, Dick Cheney, som efter planen taler søndag. På samme tid ventes USA's øverste civile leder i Irak, Paul Bremer, at være til stede sammen med et antal ministre fra Iraks midlertidige regeringsråd. Også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) deltager i mødet.

Bremer mødtes mandag i FN-hovedkvarteret med generalsekretær Kofi Annan med henblik på at drøfte FN's fremtidige rolle i Irak. Også Annan ventes at deltage i Davos-mødet, hvor mange af deltagerne med interesse venter på at erfare, hvorvidt FN i fremtiden agter at spille en mere fremtrædende rolle i opbygningen af et nyt Irak efter Saddam Husseins fald.

Den verdensøkonomiske top mødes i øjeblikket i DavosPå den økonomiske front topper chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, USA's handelsminister, Donald Evans, og den japanske økonomiminister, Heizo Taskenaka, deltagerlisten.

Her det primært den svage amerikanske dollar, som vil danne hovedindholdet i de kommende dages drøftelser. Siden efteråret 2000 er dollaren således faldet med omkring 50 procent over den fælleseuropæiske valuta, euroen, hvilket har givet alvorlige problemer for Europas vigtige eksportsektor. Også over for den japanske valuta, yen, er dollaren svækket med problemer til følge for Japans skrøbelige økonomi.

På samme tid vil de økonomiske topfolk under møderne i det schweiziske skisportssted vurdere muligheden for at sætte gang i de fastlåste forhandlinger om en ny global frihandelsaftale, som efter planen skal være på plads inden udgangen af i år.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078