23948sdkhjf

Arkitektur er til for brugerne

[i]Arkitektur er en del af vort samfund og derfor også farvet heraf. I en kommentar i JyllandsPosten slår direktør for Akademisk Arkitektforening, Bente Beedholm, til lyd for, at arkitekturen skal skabes til brugerne.[/i]
Arkitekter, der er med til at forme de fysiske rammer for vores hverdag gennem boliger og byggerier med mere, har en forpligtelse til at forholde sig til verdens eksplosivt voksende bysamfund, ressourceproblemer, forurening, overdrevet forbrug og skæv befolkningsudvikling samt til at indgå i den politiske debat, når de udøver deres fag. Arkitekturen, skriver hun, er netop tæt forbundet med politiske og erhvervsmæssige interesser.

- Det er afgørende, at vi sikrer, arkitektur ikke er noget der kun bruges ved særligt 'fine' byggerier, men at vi holder fast i arkitektens traditionelle rolle, og udformer rammerne om menneskeligt liv i bredeste forstand. Og vel at mærke på en sådan måde, at de, der skal bo og leve i byggerierne, opfatter dem som deres. Det betyder ikke, at vi som arkitekter ukritisk skal lefle for det traditionelle, for vanetænkning eller banaliteter, men vi skal være opmærksomme på, hvad der sker i samfundet, og hvem det er, vi bygger og planlægger for, skriver Bente Beedholm.

Arkitekturen skal deltage i samfundet og dets diskussionerAkademisk Arkitektforening (AA) vil gerne være garant for at en sådan debat finder sted. For at løse den opgave har AA udsendt publikationer og deltaget i debatter, ligesom der i november 2004 arrangeres en konference med fokus på, hvordan god arkitektur skabes, og hvilke forudsætninger der skal være til stede. Her lægges særlig vægt på at inddrage brugernes synspunkter. Forud for konferencen planlægges også en række debatmøder for arkitekter.

Alle emner vil blive behandlet med lige vægt på alle arkitektfagets skalatrin fra design, over byggeri til planlægning, sammen med beslægtede organisationer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.537