23948sdkhjf

Dollarfald koster arbejdspladser

[i]Dollarfaldet tager arbejdspladser med sig i kølvandet. Nye beregninger taler om op mod 74.000 færre jobs.[/i]
Den amerikanske dollars gevaldige rutsjetur har store omkostninger for det danske arbejdsmarked. I alt 74.000 arbejdspladser vil forsvinde herhjemme som følge af kursfaldet. Det viser nye beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget for Ugebrevet A4.

Ifølge erhvervsrådets beregninger har vi slet ikke set den fulde betydning af den faldende dollarkurs, som først for alvor vil slå igennem i løbet af 2004. Holder dollaren sit nuværende niveau året ud, vil det koste 36.000 arbejdspladser i år og yderligere 10.000 næste år. Det kommer oven i de 28.000 arbejdspladser, som dollarens fald kostede i 2003.

- Faldet i dollaren i løbet af det seneste halve år har været dramatisk, og det har alvorlige konsekvenser for beskæftigelsen herhjemme. Og fortsætter dollaren sit fald, bliver effekten endnu større, siger økonom i AE Anita Vium.

Dollarens fald koster mange danske arbejdspladser viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd støttet af chef-analytiker i Danske Bank.Chefanalytiker i Danske Bank, Steen Bocian, kalder beregningerne fra AE fornuftige og i tråd med Danske Banks egne forventninger.

- 74.000 arbejdspladser lyder i mine ører absolut sandsynligt, siger han til A4.

Den danske krone er bundet til euroen, og i takt med, at dollaren falder over for euroen, bliver den også mindre værd i forhold til den danske krone.

Dollarens indflydelse på den danske beskæftigelse kan opdeles i en direkte og en indirekte handelseffekt. Den direkte handelseffekt er et resultat af, at danske varer er blevet dyrere i USA og i lande, som følger dollaren. Det betyder, at de amerikanske virksomheder og forbrugere køber færre produkter i Danmark. Den indirekte effekt er et resultat af, at virksomheder i lande, som er medlem af euroen eller lader deres valuta følge euroen, har fået sværere ved at afsætte deres varer. De køber derfor færre varer fra de danske producenter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079