23948sdkhjf

Svensk træ hårdt ramt af dollarfaldet

[i]Dollarfaldet rammer den svenske trævareeksport hårdt. Samtidig øges presset på priserne i Europa, når varerne forsøges afsat der.[/i]
- Vi taber i dag på vores salg til USA og mindsker derfor vore leverancer med 30 til 40 procent, siger Santhe Dahl, der er vicedirektør for den privatejede savværkskoncern Vida til Svenska Dagbladet. Vida ejer syv savværker i Småland og Västergötland.

Vida er Sveriges største eksportør af savede træprodukter til USA, og de mærker nu følgerne af den svage dollar. Trods stigende priser i USA, smitter det ikke af på den svenske indtjening, hvor høje fragtomkostninger efter Irakkrigen også spiller en rolle.

- Regnet i svenske kronor får vi varerne 10-15 procent dårligere betalt end i Europa, hvor priserne allerede er pressede. Og det pres vil ikke mindskes fremover, når vi og andre eksportører sender mere ud på de europæiske markeder, siger Santhe Dahl.

Dollarfaldet rammer den svenske træindustris eksport til USAIfølge Svenske Dagbladet er dollarfaldet ikke alene et problem på USA-markedet, men også på andre markeder som Japan og Nordafrika, hvor der afregnes i dollar.

I øvrigt er det ikke bare dollarkursen, men også en amerikansk importtoldafgift på canadisk træ, der kan genere de svenske trævareeksportører. Selv om USA har lovet at fjerne tolden, er der en risiko for, at Canada vender blikket mod europæiske og asiatiske markeder, hvilket vil føre til et yderligere prispres. USA fjerner nemlig ikke tolden, før canadierne lover at mindske deres eksport til USA, skriver Svenska Dagbladet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078