23948sdkhjf

DS Håndværk & Industri bifalder ikke lærlingekrav

Flere regioner og kommuner vil kræve, at virksomheder skal have lærlinge ansat for at komme i betragtning til offentlige opgaver. Ikke nogen god idé, lyder der fra DS Håndværk & Industri.
Flere medier har de seneste dage kunnet fortælle, at Region Syddanmark og Midtjylland vil indføre såkaldte sociale klausuler.

Klausulerne opfordrer firmaer, der løser opgaver for regioner og kommuner, til at ansætte praktikanter og lærlinge.

Hos DS Håndværk & Industri går man ikke ind for den slags klausuler: - Vi er endog meget betænkelige ved et direkte krav om ansættelse af lærlinge og praktikanter ved offentlige udbud, siger formand Jim Stjerne Hansen:

- DS Håndværk & Industri har stor forståelse for ønsket om passende beskæftigelse af lærlinge ved arbejde for det offentlige. Men tilvejebringelse af flere praktikpladser bør dog efter vores opfattelse ske gennem motivation og ikke tvang, fortsætter han.

Indføres klausulerne kan det bl.a. medføre, at virksomheder vil føle sig pressede til at tage en lærling, selvom uddannelsesmulighederne reelt ikke er til stede:

- Her må vi se på situationen fra både lærlingens og virksomhedens side. Lærlingen har krav på en ordentlig uddannelse, og virksomheden har et uddannelsesansvar, lyder det fra Jim Stjerne Hansen, som mener, at de sociale klausuler kan skævvride konkurrencen.

Han påpeger blandt andet, at der findes virksomheder, som er så fagligt specialiserede, at de ikke har mulighed for at uddanne lærlinge. Samtidig er der en risiko for, at mindre virksomheder afskæres for at arbejde for det offentlige:

- Det er nødvendigt, at flere virksomheder påtager sig et uddannelsesansvar, men det skal være med motivation og ikke med tvang og klausuler. I DS Håndværk & Industri ser vi og vores medlemsvirksomheder det som en af vores hovedopgaver at medvirke til løsning af denne udfordring – også i endnu højere grad, end vi allerede gør i dag, slutter formanden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078