Flugten fra Al-Shabaabs hær endte på Hvalsø Savværk

Du har tre valgmuligheder. Du kan blive skudt, hængt eller også slutter du dig til vores hær.

Det var det tilbud, som 29-årige somaliskfødte Ilme Mohamed Rage blev mødt med en sommerdag for fire år siden, da en repræsentant for den islamistiske terrorbevægelse Al-Shabaab troppede op i hans hjem i en landsby i Somalia i Østafrika.

Ilmi valgte ingen af delene. I stedet tog han benene på nakken. Modvilligt, men i hast, forlod han sin kone, nyfødte datter og den landsby, hvor hele hans liv var. Via Etiopien, Tyrkiet og Grækenland endte han i Danmark – et land som han aldrig havde hørt om, men som kunne tilbyde ham, hvad han søgte mest, sikkerhed, langt fra Al-Shabaab. 

Her fire år senere er han lige så stille ved at finde sin vej ind på det danske arbejdsmarked. Hver morgen møder han ind på Hvalsø Savværk, hvor han med sikkerhedsskoene plantet mellem træspåner og savsmuld er ved at lære, hvad det vil sige at være en del af en dansk industrivirksomhed.

Det fortæller netmediet DI Business i en længere fortælling.

Sproget er endnu langt fra flydende, men budskabet er klart. Det er godt at være i Danmark. Og det er godt at være på Hvalsø Savværk. 

- Jeg er meget, meget glad her. Nu arbejder jeg og går i skole. Og i Danmark er der ikke de samme problemer, som der var i Somalia, siger Ilmi Mohamed Rage, der har arbejdet på savværket siden januar, til DI Business.

Den, der har evnen, har pligten
Direktør og ejer af Hvalsø Savværk Martin Nyrop-Larsen ønsker ikke særlig ros for at have taget Ilmi Mohamed Rage ind.

Jeg har ingen glorie, der skal pudses, som han siger. Men han vil dog gerne gå så langt som til at sige, at det i hans øjne er en pligt at hjælpe med at få flygtningene integreret på det danske arbejdsmarked.

- Den, der har evnen, har pligten, som mit gamle idol Mærsk ­Mc-Kinney Møller sagde, siger Martin Nyrop-Larsen til DI Business og tilføjer:

- Det handler om social ansvarlighed. Nu er flygtningene her. Og så har vi som borgere og virksomheder en forpligtigelse til at hjælpe dem med at blive integreret i samfundet og på det danske arbejdsmarked.

Social ansvarlighed er ellers en omdiskuteret størrelse på Hvalsø Savværk. Hver gang direktør Martin Nyrop-Larsens ”sociale hjerte” begynder at banke ekstra hårdt, står driftslederen på den 23-mand store virksomhed klar til at minde om, at der altså også er en daglig drift, der skal køre uden for mange problemer.

- Min driftsleder er jo i sidste ende den, der står med udfordringen, når jeg er i det sociale hjørne, siger Martin Nyrop-Larsen.

Kommunen ordner papirarbejdet
At Ilmi Mohamed Rage i dag er på vej til at blive en integreret del af det danske arbejdsmarked skyldes også, at der i foråret 2016 blev indgået en trepartsaftale mellem regeringen, kommunerne og arbejdsmarkedets parter om en styrket indsats for at få de mange nytilkomne flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Som led i aftalen blev der oprettet en særlig integrationsuddannelse (IGU), der giver flygtninge mulighed for at kombinere uddannelse og arbejde på en virksomhed. Det er via IGU’en, at Ilmi Mohamed er endt på Hvalsø Savværk.

I første omgang var Martin Nyrop­-Larsen dog lidt skeptisk overfor uddannelsen, der i hans øjne havde potentialet til at skabe ”en masse administrativt bøvl”. Men da kommunen tilbød at hjælpe til, var Hvalsø Savværk klar på opgaven.

- Kommunen skal virkelig have stor ros. De står for alt papirarbejdet, som vi ikke har tid til. I mine øjne ville det også være trist, hvis ikke IGU-ordningen bliver en succes, når nu samfundet bruger så mange ressourcer på den.

Læs også: Nye tal: Sjællandsk savværk tjener stadig millioner

Efter en stille start er antallet af flygtninge på IGU-ordningen i kraftig vækst. På landsplan var der ved årsskiftet 114 på IGU-ordningen, men antallet var ved den seneste opgørelse i slutningen af februar steget til 268.

Fra Somalia til Danmark
I sidste ende afhænger flygtningenes succesfulde vej ind på det danske arbejdsmarked også af de kolleger, der kommer til at stå skulder ved skulder med dem på de mange danske virksomheder.

På Hvalsø Savværk hedder Ilmi Mohamed Rages kollega Carl Mænn­chen. Han har været på virksomheden i 31 år og kender hvert et hjørne af produktionsgangen. 

- At komme herop og pludselig arbejde på en industrivirksomhed som Hvalsø Savværk må være som at lande på Mars, når man er født og opvokset i Somalia. Her skal der virkelig noget igennem. Og derfor hjælper jeg ham lidt på vej, siger Carl Mænnchen til DI Business.

Hjælpen inkluderer blandt andet at, Carl Mænnchen guider Ilmi rundt i arbejdsgangene i savværket og arbejdsmentaliteten.

- Ilmi har en lidt anden tilgang til tingene. Han er mere ”tilbage­lænet”, og derfor giver jeg ham nogle gange et tip til, hvad han skal lave. Men det er jo ikke så meget anderledes end med nyansatte med dansk baggrund, som ikke kender til dagligdagen her på savværket, siger Carl Mænnchen.

Og så er der det med sikkerheden. I sin hjemby havde Ilmi Mohamed Rage en lille butik med sin far, hvor han solgte mælk, æg og andre af dagligdagens fornødenheder. At arbejde på et dansk savværk er – også når det kommer til sikkerhed – en noget anden sag.

- Murphys lov siger jo, at hvis noget kan gå galt, så går det galt. Derfor er det vores alle sammens job at passe på hinanden – og særligt at passe på Ilmi, der ikke har den samme erfaring som os, siger Carl Mænnchen. 

Læs også: Montana ansætter flygtninge i praktik

Dansk er fundamentet
Sikkerhed spiller i det hele taget en central rolle på Hvalsø Savværk. Derfor har direktør Martin Nyrop-­Larsen også været fast besluttet på, at de ville have en kandidat ind, der kunne tale og forstå det mest basale dansk. Sproget skal ikke være anstød til ulykker.

- Du kan ikke være på en dansk arbejdsplads som vores uden at kunne dansk, siger direktøren, der fremhæver at Hvalsø Savværk har Arbejdstilsynets grønne smiley. 

Sproget har imidlertid også været lidt af en udfordring for Ilmi ­Mohamed Rage. Ikke, at det har ledt til ulykker, men på et savværk skal man helst kunne køre truck. Store mængder træ er svære at flytte ved håndkraft. 

Problemet er imidlertid, at det kræver særdeles gode danskkundskaber at erhverve et truckkørekort. Så da Ilmi prøvede at tage et truck­kørekort for første gang, gik han død i lærebøgernes tunge gloser.

Men når Ilmi er blevet lidt bedre til det danske, vil han gøre et nyt forsøg.

- Her på savværket kører alle truck. Og jeg vil også gerne kunne hjælpe. Hvis jeg får et truckkørekort, kan jeg både hjælpe til herinde ved maskiner og udenfor, siger Ilmi Mohamed Rage, der udover de to ugentlige dage med danskundervisning også får hjælp af en frivillig, der læser med ham.

Den største triumf vil ifølge direktør Martin Nyrop-Larsen være, hvis Ilmi en dag kommer og siger, at han har fundet noget bedre.

-  Jeg kan ikke love Ilmi, at han får et job her, når han er færdig. Men han kan i hvert fald få en super anbefaling. Og kommer han en dag og siger, at han har fundet noget bedre til en bedre løn, så er det fandme en succes, siger han. 

Flygtning i et IGU-forløb

  • Integrationsuddannelsen (IGU) er en forsøgsordning målrettet flygtninge.
  • Ordningen blev iværksat 1. juli 2016 og skal løbe over de næste tre år. Uddannelsen varer to år, hvor personen modtager uddannelse i sammenlagt 20 uger og arbejder på virksomheden resten af tiden. Virksomheden og flygtningen aftaler selv ansættelsesforholdet og uddannelsesforløbet, men kan få hjælp fra kommunen til f.eks. at sætte de to parter i kontakt med hinanden. 
  • Efter det to-årige forløb skal flygtningene være klar til enten at indgå på virksomheden på lige fod med de andre medarbejdere eller kunne påbegynde en uddannelse.
  • Praktikanterne skal have boet i Danmark i under fem år og være mellem 18 og 40 år gamle.
  • Rammerne for at etablere IGU-forløb er på plads. Blanketterne lægger tilgængelige på Udlændinge-, Bolig- og Integrationsministeriets hjemmeside. Og myndighederne er klar med rådgivning om brugen af ordningen.
Mere om: DI | Hvalsø Savværk | IGU


Hold dig opdateret med Wood Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
1

Møbelkæden sætter nu navn og dato på sine nye identitet

Nordisk branche er i oprør over Norge: Nyt mærkningskrav truer

Opkøb: Nu vil Taasinge Elementer også tilbyde stål

Nyt forretningsområde bliver et selvstændigt selskab med egen fabrik.

Overflade-eksperterne fejrer regnskabs-rekord: Vores bedste resultat i 70 år

Naturpakken
Naturpakken skaber nervøsitet: Her er skovområderne og politikernes svar

Nyhedsbrev

Sverige fjerner fordel for billige varer fra Kina

Køkkenkæde i TCM-gruppen åbner nyt i Aarhus

Nu vil David for alvor til Danmark

Svenskerne åbner et kontor og finder en landechef hos et kendt dansk møbelmærke.

Derfor stormede hun scenen og krammede statsministeren

En lykkelig møbelpolstrer skabte årets scene og årets billede fra DM i Skills.

Billedserier
Masser af skills: Her er vinderne i snedker- og møbelfagene

Se glade vindere, se stolte værker og mange andre billeder fra årets DM i Skills.

1

Dansk karavane til Köln: Møbelproducenter til Wood Supply om årets IMM-messe

Se billederne: Lampeskaberens møbelværker skal omsider lanceres

Efter konkurs, forsinkelse og mystik er PH Furniture en realitet.

Brandfaglig advarsel: Møbler er blevet mere farlige

Ind og ud af branchens ledelser: Uge 3

Kendt designmatador starter helt nyt møbelfirma

Auktionsklassikere af blandt andre Hans Olsen og Knud Færch graves frem og skabes på ny.

Kommentar
Derfor holder Ikea ikke januarudsalg

Wood Supply bringer en branchekommentar.

Dansk ikon siger nu 'bling': Sådan bliver 50-året fejret

Strategien lykkedes for Torring: Vender milliontab til millionplus

Nordisk gigant køber dansk skolemøbel-producent

Udviklingen skal styrkes og arbejdspladser bevares.

DM i Skills: Her dyster de på en virkelig klassiker

Onecollection har skænket fabriksoriginale stel til de unge dystende. På én bestemt betingelse.

Efter 42 år: Fynsk savværk og trælast lukker og slukker

Spar på kræfterne med verdensnyhed fra Bosch

DM i Skills er i gang: Her er årets snedkere og møbelhåndværkere

4

Billedserier
Se masser af billeder: Danske glimt på årets Köln-messe

Giv dog kunden fred: Det er dig, der skal designe

Wood Supply kommenterer.

Ny topdirektion og professionel bestyrelse

Uge 2: Se ugens udskiftninger i branchens ledelser

Trælastkæde åbner ny flagskibsbutik i Albertslund

Sjællandsk Bygma skinner nu som ny

Dømt træimportør anker

Møbler skal da ses i biografen

Nyt partnerskab: Stor møbelkæde og forhandler af brudekjoler

Indbrudstrio gik efter dyre designermøbler

Dødsfald: Vestjysk branchemand i en menneskealder

Udskiftninger i branchens ledelser: Første uge i 2018

Nye Aarhus-snedkere holder åbent hus fredag

Ild i silo hos Dansk Træemballage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Løn bliver let med Salary, ligesom regnskab er let med Billy

Ny praktikant hos Carl Stahl A/S

Erhvervsparken Silkeborg

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Ny salgsingeniør hos Moldow

Automa er Specialister -

Højrotationsforstøver fra G.A.Hansen

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Dynamisk, struktureret og eksekverende global salgssupporter

Energibesparende rengøringsbord.

Helt ny XCITE LIGHT AIRMIX® sprøjtepistol

Socomecs Atys S - Atys SD serie

SnoerGlas vinder DM i Skills for glarmestre

FUGTKONTROL byder igen i år velkommen på vandværksmessen i Roskilde

Kantlimning og fleksibel produktion i fokus: SCM DIGITAL DAYS i Rimini

Fri levering fra den 23.01.2018 indtil den 30.01.2018

Kampagnetilbud på værktøj

Snart kan du få genbrugte mursten med CE-mærkning

DLH tester verdensnyhed indenfor modificeret krydsfiner.

Ribu Inventarsnedkeri A/S

Hvorfor er der behov for at forhindre støj på arbejdspladsen?

Metsä Wood Taking Wood

Belimo giver dig gratis, elektroniske hjælpemidler

CNC og boring i fokus: SCM DIGITAL DAYS 2018 i Rimini

Du betaler til millionfond, der aldrig bruges

Send til en kollega

0.184