23948sdkhjf

"Beton er da blødt og behageligt"

Spørgsmålet er næsten kun, om beton er et større skældsord end plastic. Eller omvendt.

Fordommene har i hvert fald stået i kø, når Reflect/teams Uffe Nørtoft i tidernes morgen har gået rundt i butikker og solgt betonmøbler.

De så helt forkerte ud i hovederne. ”Det er jo betonsocialisme!”, hørte jeg engang en sige, siger Uffe Nørtoft og griner.

Folk har for eksempel mindet ham om, at boligbyggerier af beton har mugne vindueskarme, og på et tidspunkt var der mistanke om, at beton afgav giftige gasser.

- Det med giftgasser, har man fundet ud af, ikke passer. Og mug i vinduer skyldes ikke beton men konstruktionsfejl. Det med betonsocialisme kan jeg ikke svare på, siger Uffe Nørtoft.

Nu oplever han, at fordommene nærmest er vendt helt på hovedet.

- Henvender man sig nu og siger, at man har noget beton, så svarer de omgående ”ja tak, hvad har du?” Så det er blevet en trend. Og en meget langsom trend, der har udviklet sig. Den skal nok holde 10-15 år. Det er ikke noget, der er her i ét år, og så er det væk igen. Siger Uffe Nørtoft. Håbefuldt.

Som produktionsingeniør havnede han næsten per tilfælde i møbelbranchen, da han skabte en trebenet stol med spids snude. Da han en dag skulle finde ud, hvilke sofaborde, som passede til, faldt valget på et radikalt anderledes udtryk, nemlig rene, kubistiske betonborde med hjul under.

Tynde skaller som overrasker, fordi de kan trilles til siden med en finger.

Uffe Nørtoft har tidligere stået for produktionen selv, men har nu overladt den del til en underleverandør i Svendborg – tæt på Tåsinge, hvor Reflect/team holder til.

Hos underleverandøren i Svendborg har Uffe Nørtoft dog et lille støberi, hvor han selv udvikler prototyperne og har fingrene helt nede i sagerne.

Selv har han aldrig rigtigt forstået fordommene over for beton. Han oplever ikke den samme skepsis i udlandet, så han tror, det er et dansk fænomen.

- Så selv hvis moden skulle klinge af i Danmark, så vil der altid være et marked ude i Europa, hvor det bliver efterspurgt, mener han.

Men hvad er det attraktive ved et materiale som beton. Er det ikke firkantet, gråt og hårdt?

Gitte Nothlev

Hans hustru, Gitte Nothlev, som er firmaets møbelpsykolog, giver det første bud på svar:

- Synes du virkelig? Jeg synes, det ser blødt og behageligt ud. Der er liv og gennemsigtighed i det. Om sommeren er det dejligt varmt. Om vinteren bliver det hundekoldt.

Og Uffe Nørtoft tilføjer.

- Der er også en forudsigelighed i faconen, der er behagelig. Det giver en ro, at man ikke er i tvivl om, hvordan sådan et kubistisk bord ser ud på den anden side.

Artiklen er en del af temaet Video.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094