23948sdkhjf

Uddybning af ”Dræbersyge kan koste millioner”

Iben M. Thomsen, seniorrådgiver hos Skov & Landskab, bidrager med en række uddybende forklaringer til den svampeinfektion, som har ramt dele af den danske askebestand.
I sidste uge bragte vi her på Wood Supply en historie om svampen "Chalara fraxinea", som ifølge Vejle Amts Folkeblad har ramt 80-90 % af askebestanden i Trekantsområdet.

Ifølge avisen misfarver svampen træet, og gør det ubrugeligt i møbel- og gulvproduktion, men ifølge Iben M. Thomsen, der er seniorrådgiver hos Skov & Landskab, står det ikke helt så slemt til, som det i første omgang kunne lyde:

- Asketoptørre, som forårsages af den ukønnede svamp Chalara fraxinea, er en sygdom, som rammer de unge skud; det vil sige træernes kroner. Svampen misfarver kun veddet i hovedstammen, hvis træerne er så svækkede, at de har sat vanris (små skud, red.) direkte på stammen, siger hun.

Iben M. Thomsen medgiver, at døde, udtørrede træer naturligvis kan blive ubrugelige, men hvis syge asketræer fældes, mens de stadig er i live, vil der ikke være noget i vejen for at anvende træet til de normale formål.

Hos Skov & Landskab anbefaler man derfor, at ældre ask udelukkende skoves, hvis der er frygt for, at træerne er på vej til at gå ud, eller hvis de sætter vanris på stammen.

- Vi ved ikke, hvordan den aggressive variant af svampen er kommet til Danmark, men det mest sandsynlige er via import af små planter. Herefter formentlig en luftbåren spredning, fortæller Iben M. Thomsen.

Stærkt svækkede træer kan også angribes af andre svampe eller insekter, det mest almindelige er angreb af honningsvamp (Armillaria gallica), som går ind i rødder og stammebasis og slår træet ihjel. Dette kan give en misfarvning i bunden af stammen, mens resten af veddet fortsat vil være i orden.

Læs mere om asketoptørre på Skov & Landskabs hjemmeside
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094