23948sdkhjf

Træ til byggeri skal CE-mærkes

Indførelsen af Eurocodes 5 betyder, at det nu kun er lovligt at anvende CE-mærket træ i byggeriet.
Som for andre byggematerialer har også reglerne for limtræ i en årrække været under omlægning fra nationale til fælles europæiske regler.

Det har medført såkaldte ’co-eksistensperioder’, hvor det har været tilladt at producere og markedsføre limtræ i henhold til flere forskellige regelsæt. Den seneste overgang til produktion efter europæisk standard - og dermed CE-mærkning - er skubbet flere gange, senest til 1. april i år.

I Danmark er dette imidlertid ikke længere relevant, fordi de europæiske regler for beregning - de såkaldte Eurocodes - er trådt i kraft. Ved årsskiftet er Eurocode 5 indført i Danmark, og derfor er det allerede nu nødvendigt at bruge CE-mærkede bjælker, således at alle byggerier med bærende konstruktioner i træ dimensioneres efter de europæiske regler.
Som kunde kan man kontrollere træet ved at se på følgende:

Produktmærkning
Limtræet skal være CE-mærket og med styrkeangivelse efter GL-klasserne. GL-klassen skal som minimum svare til den, der er anvendt i beregningerne.

EU Overensstemmelseserklæring
Producentens dokumentation for overholdelse af europæiske regler, herunder hvilken instans der har certificeret og overvåger produktionen. EU Overensstemmelseserklæringen vil typisk skulle bruges i forbindelse med entreprenørens dokumentation af byggeriet overfor bygherre og myndigheder.

Ovenstående betyder, at limtræ efter de gamle L-klasser ikke længere kan anvendes til nybyggeri, og at salg heraf følgelig er underlagt en række restriktioner.

Læs mere:
www.ebst.dk/byggevareinfo.dk

Kilde: Lilleheden A/S

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078