23948sdkhjf

Så simpel er en ny miljøvenlig trykimprægnering

En væske baseret på en blanding af ganske almindeligt sand og soda er nu blevet et nyt bud på en afløser til miljøskadelig trykimprægnering.

På virksomheden Preservation Technologies i byen Tarm i Midtjylland har de fået en god idé. Virksomheden vil behandle træ med flydende silikat, som er en vandig opløsning baseret på sand og soda (også kaldet vandglas). Silikaten imprægnerer træet ganske som ved traditionel trykimprægnering, men det sker helt uden de farlige kemikalier, som bruges i dag.

Ved hjælp af støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) har virksomheden lavet en række forsøg med den nye form for trykimprægnering, og de er nu i gang med at få metoden godkendt.

- Vi har udviklet på en gammel teknologi, der også tidligere er benyttet til at beskytte træ mod nedbrydning. Men indtil nu har man med silikat kun kunnet imprægnere nogle ganske få millimeter af træet og ikke det hele. Dette problem har vi løst, og vi afventer nu blot de officielle test, inden vi kan gå på markedet med produktet. Projektet har et enormt potentiale. Alene i Danmark forbruger vi mere end 150.000 tons trykimprægneret træ hvert år, siger Frode Dale i Preservation Technologies.

Den nye metode ligner traditionel trykimprægnering, og derfor vil imprægneringsvirksomhederne ikke skulle investere i nye anlæg, men blot bruge et nyt og mindre miljøbelastende middel.

Preservation Technologies har i 2015 modtaget tilskud fra MUDP på 641.580 kroner til projektet. Udviklingsprojekter under MUDP bliver udvalgt af MUDP’s bestyrelse.

Fakta om Preservation Technologies og trykimprægneret træ:


• Virksomheden er resultatet af et samarbejde mellem Bollerup Jensen A/S, som er den eneste danske producent af flydende silikater og Frøslev Træ A/S, som forarbejder, modificerer og bearbejder træ til byggeri og hus/have. Bollerup Jensen har 16 ansatte og Frøslev Træ har 90 ansatte.

• Den opløsning (modificeret silikat), som virksomheden bruger til imprægnering har ingen mærkningspligt, fordi der ikke bruges farlige kemikalier som ved traditionel trykimprægnering.

• Silikat er grundlæggende sand på flydende form. Flydende silikat (også kaldet vandglas) fremstilles ud fra råglas, som opløses i vand ved høj temperatur. Råglasset fremstilles forskellige steder i Europa med forskelligt indhold af Silicium, Natrium og Kalium.

• Flydende silikat har mange anvendelsesmuligheder: Korrosionsbeskyttelse i vaskepulver, som bindemiddel i plader til høj-temperaturisolering, blegning af genbrugspapir, brandhæmning i byggematerialer og overfladebehandling af beton.

• Preservation Technologies nye metode til behandling af træ kan bruges på eksisterende trykimprægneringsanlæg.

• Trykimprægneret træ bruges f.eks. i sandkasser, i carporte, i skure og alle andre steder med jord og vandkontakt, hvor der er brug for beskyttelse mod at træet ikke rådner.

• Preservation Technologies’ nye metode substituerer skadelige kemikalier og træet kan efterfølgende bortskaffes som almindeligt affald.

• I Danmark forbruger vi årligt ca. 150.000 tons trykimprægneret træ og det medfører ca. 40.000 tons trykimprægneret affaldstræ som for størstedelens vedkommende sendes til særlige behandlingsanlæg i Tyskland.

• Preservation Technologies forventer at kunne tage den nye metode i brug i løbet af 2017.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079