23948sdkhjf

Krise i norsk møbelindustri

Møbelbranchen i Norge har oplevet et fald i efterspørgslen på 20 %. Et øget fokus på eksport kan være løsningen på industriens problemer, mener branchechef.
Finanskrisen har for alvor fået tag i den norske møbelindustri. Ekornes er gået over til en 4-dages uge på alle sine syv fabrikker, og udviklingen hos den store møbelproducent er blot et eksempel på problemerne i en branche, som i løbet af kort tid har nedlagt 4 % af alle stillinger og sat yderligere 6 % på nedsat tid.

Egil Sundet - der er branchechef hos Norsk Industri - mener ikke, at de nuværende problemer har noget med forringet konkurrencekraft at gøre. Problemerne er forårsaget af finanskrisen, og virksomhedernes lave indtjening gør, at der ikke er råd til investeringer. Derfor er der brug for hjælp udefra:

– Branchen har brug for indgreb fra regeringen, blandt andet fordi finanssektoren ikke fungerer efter hensigten for øjeblikket. Vi skal have hjælp, så branchen kan udnytte nedgangen til at stå godt rustet, når der igen kommer et opsving, forklarer han.

Egil Sundet peger blandt andet på eksporten som et oplagt indsatsområde. Her har den norske møbelindustri de seneste fire år oplevet en fremgang på 30 %, og Egil Sundet ser gode muligheder for yderligere vækst på de udlandske markeder:

- Vi har udviklet os meget på designområdet, hvilket har resulteret i flere nationale og internationale designpriser. Vi har ikke brug for en livrem, men derimod tiltag som gør os i stand til at forstærke den satsning, som vi allerede har undervejs i samarbejde med Innovasjon Norge, siger Sundet.

Den norske møbelindustri omsatte i 2005 for 9,6 mia. norske kroner og havde en beskæftigelse svarende til 8.200 årsværk.

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094