23948sdkhjf

Forskere vil bruge træer som brandalarmer

Forskere har gjort det muligt at tappe så meget strøm fra et træ, at det kan drive en lille, specialudviklet sensor, der skal levere klimadata og advare om skovbrande.
Forskere i Massachusetts, USA, har nu fundet ud af, at syreindholdet i miljøet omkring et træ skaber en ubalance mellem træet og jorden, der resulterer i en elektrisk opladning. Den elektricitet vil man nu udnytte, hvorfor træerne skal udstyres med censorer, som blandt andet skal advare mod skovbrande:

- Vi tror, at vi kan lave bedre brandforudsigelser, give tidligere indberetninger og få langt bedre klimadata ved at installere sensorer på hvert træ per 1000 m2, end det er muligt at få fra nogen skov i dag, siger professor Andreas Mershin fra Massachusetts Institute of Technology ifølge Ingeniøren.

Det amerikanske selskab Voltree Power skulle efter sigende være meget interesserede i at udnytte teknologien til dels at udvikle et brandalarmsystem og dels at tilvejebringe data til bedre vejrudsigter baseret på måling af temperaturer og luftfugtighed på mange lokaliteter.

Forskerne har dog indtil videre udelukkende påvist fænomenet i laboratorier, hvorfor man nu skal arbejde med at få udstyret til at fungere i naturen. Til næste år er det således planen at gennemføre et større studie i en skov i Idaho.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078