23948sdkhjf

Vindmøller af bambus?

DTU indleder et nyt projekt, der skal undersøge, om bambus kan bruges i vindmøllevinger.
Kan bambus indgå i produktionen af vindmøller?

Det spørgsmål vil Risø DTU - der beskæftiger sig med forskning i vedvarende energi - nu forsøge at besvare. Risø har i en årrække arbejdet med udvikling af naturfibre til vindmøllevinger, og i samarbejde med kinesiske ICBR (International Centre for Bamboo and Rattan) vil Risø arbejde hen imod at have en konceptvinge klar i løbet af et par år.

Risø DTU og ICBR har indgået en samarbejdsaftale, som går ud på, at Risø skal teste og certificere bambusmaterialet og derefter introducere det til forskellige fabrikanter. Det kinesiske institut skal til gengæld udvikle den teknologi, der skal til for at fremstille vingerne.

Bambus er valgt, fordi det er et materiale, som på mange måder er ideelt til formålet. Det er let, billigt, stærkt og bæredygtigt og findes samtidig i områder af verden, hvor arbejdskraften er billig, og hvor der er stort behov for arbejde og for bæredygtig, lokal energi.

Møllevingerne vil i første omgang blive lavet af bambusstrimler bundet sammen med epoxy, men målet er, at man vil kunne erstatte den syntetiske epoxy med en biobaseret lim.

Ifølge Povl Brøndsted fra DTU vil resultaterne af forskningen kunne følges løbende:

- Alle resultater skal publiceres åbent en gang om året. Vi vil ikke reservere vores viden til et bestemt firma, fortæller han.

Kilde: Risø DTU

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11