23948sdkhjf

Eksporten af byggematerialer står i stampe

Selvom salget af byggematerialer er på sit højeste niveau siden 2009, så bekymrer svag eksport
Udlandet har købt færre produkter hos de danske byggematerialeproducenter i årets første tre måneder. Eksporten af byggematerialer toppede i midten af 2015, men den har siden stået stille det seneste halve år, viser DI Bygs nye konjunkturbarometer.

Årsagen er først og fremmest en markant nedgang i salget af plast- og gummiprodukter på omkring 10 procent. Dermed står eksporten i skyggen af ellers positive tal, der viser, at salget af byggematerialer i første kvartal var på sit højeste niveau siden 2009.

”I DI Byg er vi glade for den positive udvikling på hjemmemarkedet. Det er et godt tegn, at den samlede omsætning stiger. Men eksporten udgør 40 procent af branchens samlede omsætning. Derfor er vi bekymrede for, at eksporten samlet set er gået i stå. Det er problematisk, fordi meget vækst i byggeriet hidtil har været drevet af store offentlige bygge- og anlægsprojekter, som vi ikke kan satse på fremover”, siger konsulent i DI Byg, Jakob Orbesen.

Ansætter ikke flere

Producenterne af byggematerialer kan dog begynde at se lysere på fremtiden. Forventningerne til byggeaktiviteten i eksportlandene er bedre, end de har været længe. I Sverige er det endda positive forventninger til den fremtidige byggeaktivitet.

Men selv om byggeaktivitet ventes at stige, forventer virksomhederne i branchen ikke at øge beskæftigelsen.

Tværtimod er der udsigt til, at beskæftigelsen bremser lidt op de kommende måneder. Det skal dog ses i lyset af, at beskæftigelsen i byggematerialebranchen er steget stort set uafbrudt siden 2013.

”Der har været en meget markant stigning i beskæftigelsen i hele byggeriet. Så det er meget naturligt, at branchen forventer, at der samlet set ikke vil blive plads til at ansætte flere. Men meget afhænger af, om der kommer gang i eksporten", siger konsulent i DI Byg Jakob Orbesen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078