23948sdkhjf

Birkesaft bliver til boblevand

En svensk ingeniør producerer årligt 200.000 flasker ”champagne” lavet af birkesaft. Opskriften er over 200 år gammel.
I et gammelt arkiv fandt en svensk ingeniør en 200 år gammel opskrift på ”birkechampagne”. I dag producerer han 200.000 flasker boblevand af birkesaft.

- ’Champagnen' er tør og har en frugtig smag af hyldeblomst, pærer og nødder. Eftersmagen frembringer erindringen om, hvordan det dufter i en birkeskov lige inden birketræerne springer ud, fortæller ”birkechampagneproducent” Peter Mosten.

Saften tappes fra birketræer i Jämtland. Processen er enkel. Birketræerne suger vand op fra den mineralholdige jord om foråret og forvandler vandet til saft. Herefter tapper Peter Mosten saften, der kan drikkes direkte fra træet.

Hvert træ giver ca. ti liter saft om dagen og birkesaften tappes i april og maj. Saften gæres på flasker i ni måneder.

Peter Mosten må ikke kalde sit produkt for hverken vin eller champagne, selvom han anvender de klassiske teknikker for fremstillingen af vin og champagne. Navnet Champagne må nemlig kun bruges til den mousserende drik af druer fra den franske region af samme navn. Derfor hedder Peter Mostens mousserende produkt Sav, der er det svenske ord for saft.

Kilde: Træ er Miljø

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062