23948sdkhjf

Grænseværdien for træstøv

Grænseværdien for træstøv er blevet revideret, og fra 1. januar 2009 håndhæves en grænseværdi på 1 mg/m3 inhalertbart træstøv frem for den tidligere værdi på 2 mg/m3 totalstøv. Grænseværdien for træstøv måles over en 8 timers arbejdsdag.
Der er i løbet af foråret foretaget enkelte støvmålinger for at vurdere, hvordan den nye grænseværdi vil påvirke branchen. Målingerne viser, at der kan være situationer, afhængig af arbejdsproces og varighed, hvor der er problemer med at overholde den nye grænseværdi.

Erfaringsmæssigt kan en række tilgængelige tiltag minimerer medarbejdernes støvbelastning betragteligt, og i forbindelse med ændringen af grænseværdien, er der behov for, at virksomhederne sætter fokus på træstøv.

Byggepladser:
På byggepladser anvendes en lang række forskellige maskiner, der frembringer inhalertbart træstøv. Disse maskiner bruges ofte kun kortvarigt, og derfor kan det være vanskeligt at vurdere støvudviklingen over en arbejdsdag.

En minimering af støvudviklingen kan ske ved:

• Anvende støvsuger på alt håndværktøj, der frembringer inhalerbart træstøv
• Regelmæssig rengøring med støvsuger, ved mere stationære opgaver, så ophvirvlet træstøv ikke bidrager til støvbelastningen.

Mindre snedker- og tømrerværksteder:
Opgaverne på disse værksteder har ikke industriel karakter, og det er ofte små serier af emner der bearbejdes. Nødvendige tiltag for at minimere støvudviklingen afhænger af maskinernes brugsmønster, men generelt skal virksomheden have fokus på følgende:

• Anvende procesudsug på alle stationære maskiner
• Anvende støvsuger på alt håndværktøj, der frembringer inhalerbart træstøv
• Regelmæssig rengøring ved støvsugning, så ophvirvlet støv ikke bidrager yderligere til støvbelastningen

I forbindelse med værksteder, skal man være opmærksom på, at recirkulation af udsuget luft kun er tilladt i begrænset omfang i vinterhalvåret, jf cirkulære nr. 268 / 01.08.2006. Det betyder at udsuget luft fra håndværktøjer og stationære maskiner, normalt skal føres til det fri. Brug af støvsuger til rengøring, er ikke omfattet af recirkulationsforbudet.

Træindustrien:
Træindustrien er kendetegnet ved, at maskinerne ofte er i brug hele dagen. En minimering af støvudviklingen kan derfor kræve mere kompliceret tiltag, fx

• Anvende procesudsug på alle stationære maskiner
• Indkapsling af meget støvende arbejdsprocesser
• Anvende støvsuger på alt håndværktøj, der frembringer inhalerbart træstøv
• Hyppig rengøring ved støvsugning, så ophvirvlet støv ikke bidrager yderligere til støvbelastningen
• Andre tiltag, som kan forhindre at træstøv hvirvles op.

I forbindelse med træindustrien, skal man være opmærksom på, at recirkulation af udsuget luft kun er tilladt i begrænset omfang i vinterhalvåret, jf cirkulære nr. 268 / 01.08.2006. Det betyder at udsuget luft fra håndværktøjer og stationære maskiner, normalt skal føres til det fri. Brug af støvsuger til rengøring, er ikke omfattet af recirkulationsforbudet.

I forbindelse med ændringen af grænseværdien, er målemetoden også ændret, og fremover defineres grænseværdien som inhalerbart støv.

Kilde: Dansk Byggeri - Cirkulært nr. 390/ 12.06.2008

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109