23948sdkhjf

Onecollection forener Finn Juhl og Asger Jorn

Møbelvirksomheden markerer 75-året for Pelikan-stolen med en særlig udstilling på Milano-messen.
Den polstrede stol, der har levet det meste af sit liv glemt og gemt, kan i år fejre 75 års jubilæum som en af Onecollections mest succesfulde og ikoniske Finn Juhl produktioner.

Pelikanens jubilæum markeres for alvor, når den præsenteres i en særlig Artwork Edition på årets møbelmesse i Milano.

Onecollection har i samarbejde med designfirmaet Domicileculture formået at forene to af det 20. århundredes store samtidige kunstnere; Finn Juhl og Asger Jorn. Jorns tegnekunst i form af værket Macbeth pryder således Pelikanens nye betræk som en hyldest til Finn Juhls store inspirationskilde; kunsten.

Det perfekte match
For kreativ direktør i Domicileculture, Daniel Schou, er betrækket til Pelikanen en drøm, der går i opfyldelse. I over 20 år har han arbejdet med inspiration fra skandinavisk møbelkunst, samtidig har han altid haft en særlig passion for Asger Jorn. For fem år siden lykkedes det ham helt ekstraordinært at få rettighederne til at producere tekstiler med design af Asger Jorn.

Vokset ud af samme tid
Finn Juhl fandt en særligt stor inspiration i 1930’ernes moderne kunst. Netop Pelikanens bløde organiske flader, som nærmest fremstår som en skulptur i rummet, afspejler dette. Finn Juhl var pionér, idet han var den første møbeldesigner, der skabte en kunstnerisk tilgang til møbeldesign.

Asger Jorn og Finn Juhl er vokset ud af samme tid, men på hver deres felt. Ligesom Finn Juhl var Asger Jorn nytænkende og revolutionær. Asger Jorn var en meget alsidig kunstner, der både arbejdede som maler, keramiker, tegner, grafiker, skulptør og forfatter. Han anses for at være det 20. århundredes mest betydningsfulde danske kunstner. Hans abstrakte værker er kendetegnet ved stor spontanitet og farverigdom.
- Det er med stor respekt, at jeg tager denne opgave på mig. Jeg forsøger så vidt muligt at værne om Jorns udtryk og univers. Derfor var det så oplagt for mig, at kontakte Onecollection omkring et samarbejde. Finn Juhl er for mig forenelig med originalt håndværk og en enestående æstetik. Det er det perfekte match for Asger Jorns værk, forklarer Daniel Schou.

Han valgte, at værket, der skulle pryde Pelikanen, skulle være Macbeth; en karakteristisk tegning, der er blevet til cirka samtidig med Pelikanen og er et meget genkendeligt Jorn-motiv.

- Daniel Schou har lagt et fantastisk imponerende stykke arbejde i at få foldet mønstret i Macbeth ud, så man ikke fornemmer grænserne fra tegningen, der i virkeligheden ikke er særlig stor. Så vi er meget glade for resultatet, siger direktør i Onecollection Henrik Sørensen.

Aladdins hule i Milano
Jubilæums-Pelikanen præsenteres for første gang på Onecollections stand under Salone del Mobile, der åbner i Milano den 14. april.

Ifølge Henrik Sørensen bliver det en lidt anderledes stand, der venter messens gæster. Onecollection præsenterer i år sine møbler i en form for ’Aladdins hule’, hvor gæsterne ledes igennem en mørk, L-formet tunnel med to indgange kun oplyst med spots over de udstillede møbler.

I tunnelen mødes man af Pelikanstole udsmykket med Jorn-tekstilet. Desuden præsenterer Onecollection for første gang Finn Juhls Nyhavn Spisebord med klapper fra 1953, Finn Juhls lille Karmstol, en ny produktion af Finn Juhls cirkeltæpper samt Handskeskabet, som kun vil blive sat i produktion efter bestilling.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125