23948sdkhjf

Industrien regner med stærkt stigende produktion

Den trængte industritillid steg i årets første måned, men store færdigvarelagre og vigende ordrebeholdning fastholder stemingen under frysepunktet.
Produktionen var industrivirksomhedernes lyspunkt i det dystre andet halvår af 2014, hvor de økonomiske nøgletal skuffede gang på gang. Og i januar 2015 er det igen positive forventninger til produktionen, der udgør håbet, som industrien kan klynge sig til.

- Ser man på, hvad virksomhederne forventer at producere, er det ikke så negativt, som den samlede indikator indikerer. Med stigende produktionsforventninger i januar viser virksomhederne faktisk tegn på, at de forventer at øge produktionen de kommende måneder, siger Michael Meineche, der er økonomisk konsulent hos DI.

Stadig under frysepunktet
Et stort spring i produktionsforventningerne er dog langt fra nok til at bringe temperaturen på konjunkturbarometeret – som er Danmarks Statistiks opgørelse over industritilliden – op på de plusgrader, som prægede starten på 2014. Således steg den sammensatte konjunkturindikator fra minus 19 i december til minus 13 i januar.

For trods marginal positiv udvikling i industrivirksomhedernes vurdering er færdigvarelagrene i januar, trækker for store lagre stadig mundvigende nedad. Også en negativ ordrebeholdning, som faldt yderligere januar, er med til at fastholde pessimismen.

Alligevel fastholder DI en optimistisk position:

- Når vi spørger DI’s medlemsvirksomheder, tror de på fremgang i 2015. Selvom industriens samlede konjunkturindikator stadig er negativ, tror både vi og virksomhederne på, at 2015 bliver et år, der vil byde på vækst, siger Michael Meineche.

Industritilliden i tal: Ordrebeholdning og færdigvarelagre halter efter

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger lander i januar 2015 på 17 mod minus 2 i december. I januar 2014 var tallet 18.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 31 i januar mod minus 27 i december. I januar 2014 var tallet 15.

En overvægt af virksomhederne i opgørelsen vurder med nettotallet 25, at færdigvarelagrene er for store ved januar måneds start. Tallet var 27 i december 2014 og minus 7 i januar 2014.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094