23948sdkhjf

Dystre fremtidsforventninger i industrien

Store færdigvarelagre, utilstrækkelig ordrebeholdning og negative forventninger til produktionen veksler forårets spirende optimisme til dystre miner i industrien.
Den danske industri vejrede morgenluft i foråret 2014, hvor temperaturerne på Danmarks Statistiks konjunkturbarometer flere gange var positivt tocifrede. Men den optimistiske tendens, som startede i 2013, er siden blevet afløst af bekymring, og ved udgangen af året var stemningen langt under frysepunktet.

Den sammensatte konjunkturindikator fra Danmarks Statistik viser således, at industriens fremtidsforventninger i december landede på nettotallet minus 19, hvilket samtidig er de mest negative siden maj 2009, hvor tallet var minus 21.

Indikatoren er sammensat af tre komponenter, der afspejler industrivirksomhedernes vurdering af henholdsvis færdigvarelagre og ordrebeholdning samt produktionsforventninger. I december prægede alle tre fremtidsforventningerne negativt.

Liden sættes til produktionen
Produktionen har med fine takter de seneste måneder vist sig som industriens lyspunkt, og forventningerne til produktionen har da også været positive i perioden august – november, men også her starter det nye år sløjt.

- Produktionsforventningerne faldt dog i december og blev svagt negative. Derfor skal vi nok ikke forvente, at industriens produktion vil stige meget de kommende måneder, udtaler Michael Meineche, der er økonomisk konsulent hos DI.

Som lille, åben økonomi er Danmark enormt afhængig af den global økonomi, og derfor kan den aktuelle situation kobles til blandt andet lavvækst i eurozonen og den pressede situation i Ukraine. Det er dog positivt nyt, at de seneste nøgletal fra Tyskland viser fremgang; det drejer sig blandt andet om det vigtige Ifo-indeks.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.406