23948sdkhjf

Året sluttede svagt for træ- og møbelindustrien

Træ- og møbelindustrien havde et godt første halvår i 2013, men i andet halvår er omsætningen igen faldet. Beskæftigelsen holder sig til gengæld i ro.
Omsætningen i træ- og møbelindustrien tog et fald i den sidste halvdel af 2013, viser nye tal fra TMI, Træ- og Møbelindustrien, og Danmarks Statistik (se grafik).

Dermed blev den positive udvikling – hvor omsætningen i første halvdel af 2013 var oppe på det næsthøjeste niveau siden 2009 – altså afbrudt, mens den samlede omsætning for sidste år endte på 25,8 mia. kr.

Afmatningen ses både på det indenlandske salg og eksporten, som siden juli er faldet med 10 procent. Det er især møbelindustrien – som tegner sig for knap 80 procent af den samlede eksport – der er gået tilbage på de udenlandske markeder, mens eksporten for træindustrien faktisk er steget med knap 3 procent i løbet af de sidste tre måneder.

Fald i beskæftigelsen bremset op
Ifølge TMI skyldes eksportens tilbagegang et fald på samtlige af de fem største eksportmarkeder, der omfatter Norge, Tyskland, Sverige, Frankrig og Storbritannien, og som står for knap to tredjedele af den samlede møbeleksport.

Værst ramt er det norske marked, som oplevede et faldt på knap 20 procent fra juli til december.

På den positive side tæller, at beskæftigelsen efterhånden er ved at finde et mere stabilt leje efter flere år med fald. Alene i perioden fra 2008 til 2013 er beskæftigelsen faldet med cirka 10.000 personer, men i løbet af de første tre kvartaler af 2013 har den ligget forholdsvis stabilt omkring 14.500 personer

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078