23948sdkhjf

Verdens Skove: Moesgårds prestigeprojekt bruger tvivlsomt træ

Miljøorganisationen Verdens Skove retter en skarp kritik mod Moesgård Museum for at anvende ikke-certificeret træ til ny udstillingsbygning.
- Moesgård Museum har ikke sikret sig, at træet stammer fra bæredygtige kilder. Det er ellers nemt nok at gøre ved kun at købe træ, der er FSC-certificeret. Men det har Moesgård altså valgt ikke at gøre, og det mener vi rent ud sagt er under al kritik. Især når der er investeret så mange offentlige skattekroner i det nye museum.

Det siger Stefan Steen Jensen, bestyrelsesmedlem i Verdens Skove, der har undersøgt kravene til de træmaterialer, som indgår i byggeriet af museets nye udstillingsbygning.

Ifølge Verdens Skove er Moesgård Museums nye terrasse bygget af den tropiske træsort ipé, som stammer fra delstaten Pará i den brasilianske del af Amazonas. Netop i dette område er de lokale organisationer stærkt bekymrede for fældningen af ipé-træ, som ofte sker ubæredygtigt. Derfor er det særligt vigtigt at føre kontrol med, om træet er bæredygtigt produceret, men det har Moesgård Museum altså ikke kontrolleret.

- Der ligger en vigtig signalværdi i den slags offentligt støttede prestigeprojekter, og dermed følger der altså et særligt ansvar for at sikre sig, at man ikke er med til at skade sårbare naturområder eller mennesker. Det ansvar lever Moesgård ikke op til. Det er specielt ærgerligt, fordi der er masser af FSC-certificeret ipé-træ tilgængeligt på markedet, og når man investerer over en kvart milliard kroner, så er de eventuelle meromkostninger ved at købe certificeret træ jo ubetydelige, siger Stefan Steen Jensen.

I lørdagens udgave af Jyllandsposten beklager direktør Jan Skamby Madsen, at man ikke har været opmærksom på, at det indkøbte træ ikke er certificeret. Han vil nu gå i dialog med Verdens Skove om sagen. Hos Keflico, der er leverandør af træet, oplyser administrerende direktør Mads Stenstrop, at træet er både lovligt og bæredygtigt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.074