23948sdkhjf

Voldsom vækst i eksport af trævarer

Den danske trævareeksport er øget med hele 29 procent i de første tre kvartaler af 2013. Det er ikke mindst salget på det tyske marked, der går frem.

Trævareeksport januar-september 2013

t.kr.
1. Tyskland 987.723 (+48,6%)
2. Sverige 478.973 (+9,5%)
3. Storbritannien 296.997 (+5,2%)
4. Norge 269.211 (+26,7%)
5. Belgien 167.149 (+37,5%)
Kilde: Danmarks Statistik
2013 tegner til at blive et rigtig godt år for den danske trævareeksport. Nye tal fra Danmarks Statistik vidner om et samlet eksportsalg på 3.374 mio. kr. i de første ni måneder af 2013, og det er hele 29 procent mere end i samme periode sidste år.

Det er ikke mindst den tyske byggebranche, der aftager danske trævarer. Samlet set er eksporten til Tyskland steget med 48,6 procent, og det tyske marked står dermed for næsten 30 procent af den samlede danske trævareeksport.

Ifølge branchedirektør Flemming Larsen fra Træ- og Møbelindustrien (TMI) er det i vid udstrækning underleverancer til byggeri, der trækker væksten. Han understreger dog, at man må kalkulere med visse udsving fra år til år. Derfor kan man heller ikke forvente, at væksten fortsætter i samme hast.

- Der er typisk tale store ordrer, når vi snakker trævareeksport, så det kan være en af forklaringerne på væksten. Et stort salg til Tyskland kan påvirke tallene væsentligt. Der vil stadig kunne komme udsving, men jeg vil tro, at en svag vækst vil være trenden fremadrettet, siger Flemming Larsen til Wood Supply.

Trods fremgangen ligger den samlede eksport fortsat et stykke under før-krise niveau, men på grund af det svage hjemmemarkedet har vi de senere år set en udvikling hen imod, at eksporten fylder lidt mere i det samlede billede.

- Andelen af omsætningen, der går til eksport, er højere end før krisen. Virksomhederne retter fokus efter, hvor der sker noget, og der er ikke sket ret meget i Danmark de sidste 5-6 år, siger Flemming Larsen.

Tallene for trævarer er baseret på følgende varegrupper: Flis og spåner, råtræ (groft forarbejdet, savet, høvlet eller slebet), finer-, spån- o.a. fiberplader, træemballage og -paller, vinduesrammer og døre af træ, gulvbrædder, tømrer/snedkerarbejder til bygningsbrug, rammer og køkkenudstyr mv. af træ.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093