23948sdkhjf

Udsigt til markant færre lærlinge i 2014

Seks ud af ti SMV'er vil tage færre eller ingen nye lærlinge, når lærlingetilskuddet til virksomheder bortfalder 1. januar. Det viser en ny undersøgelse fra Håndværksrådet.
Det kan få omfattende konsekvenser for de små og mellemstore virksomheders lærlingeoptag, at præmie- og bonusordningen for lærlinge afskaffes fra årsskiftet. 60 procent af virksomhederne i Håndværksrådets nye undersøgelse svarer nemlig, at de vil tage færre eller slet ingen lærlinge, når præmieringen bortfalder.

- Små og mellemstore virksomheder tager en stor del af ansvaret for at uddanne lærlinge i Danmark. Derfor bør det mane til politisk eftertanke, at bortfaldet af præmieringsordningen ser ud til at få så voldsomme konsekvenser for antallet af lærlinge i virksomhederne fremover, siger Heike Hoffmann, chefkonsulent og ansvarlig for Håndværksrådets uddannelsespolitiske arbejde.

Hovedpointer fra undersøgelsen
547 virksomheder har besvaret spørgsmålet:

" Hvad vil det betyde for jeres beslutning om ansættelse af elev eller lærling, når præmie- og bonusordningen bortfalder helt i 2014? "

• 35 % vil ikke ansætte lærlinge, når bonusordningen bortfalder til nytår.

• 25 % vil ansætte færre lærlinge.

• 33 % siger, at bortfaldet ikke vil få betydning.

Link til undersøgelsen
Håndværksrådet er hovedorganisation for knap 20.000 små og mellemstore virksomheder, hvoraf 547 har medvirket i undersøgelsen. I år har virksomheder, der tager en lærling, fået præmie og bonus på 33.000 kr. per lærling til dækning af de udgifter, virksomheden har særligt i den første del af læretiden. I 2012 var præmien på 70.000, men næste år bortfalder den helt.

Det kan nås endnu
Folketinget har besluttet, at de penge, der indtil nu har finansieret lærlingepræmien, fremover skal finansiere den ydelse, der gives til elever i skolepraktik. Håndværksrådet er ikke tilhænger af en permanent præmieringsordning, men peger på, at det er historisk dårlig timing, at man lukker ordningen ned netop nu, mens praktikpladskøen fortsat er alt for lang.

Præmieringsordningen udløber ved årsskiftet. Det betyder, at virksomheder, der er hurtige på aftrækkeren, stadig kan nå at få del i præmie og bonus. Hvis man har en underskrevet uddannelsesaftale den 31. december 2013 og sørger for, at lærlingen eller eleven tiltræder senest 31. marts 2014, er der stadig 33.000 kr. at hente, minder Håndværksrådet om.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079