23948sdkhjf

Møblerne bidrager positivt til industriens omsætning

Omsætningen hos møbler og anden industri steg med 6,1 procent fra andet til tredje kvartal i 2013, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
I tredje kvartal af 2013 solgte branchegruppen møbler og anden industri mv. for 13,2 mia. kr. mod 12,5 mia. kr. i andet kvartal - svarende til en stigning på 6,1 procent. Dermed er møbler og anden industri den branchegruppe, der kan vise størst fremgang i opgørelsen over industriens salg af varer foretaget af Danmarks Statistik.

Den samlede omsætning for råstofudvinding og industri steg med 1,3 procent fra andet til tredje kvartal. Den næstehøjeste stigning står metalindustrien for med en stigning på 3,9 procent, mens omsætningen hos maskinindustrien steg med 3,3 procent.

Plast- glas- og betonindustrien øgede sin omsætning med 3,1 procent i tredje kvartal i forhold til andet, hvorimod transportmiddelindustrien stod for opgørelsens største omsætningsfald på 7,5 procent.

Fremgang i salget af egne varer
Overordnet set steg industriens salg af egne varer med 1,2 procent i tredje kvartal, når man korrigerer for sæsonudsving. Salget af maskiner og transportmidler steg med hele 6,9 procent, mens fremgangen også bæres af stigninger hos varegrupperne forarbejdede varer - heriblandt halvfabrikata og byggematerialer, medicin og kemiske produkter samt færdigvarer.

På den anden side faldt salget af føde- og drikkevarer med 0,6 procent og salget af olie, naturgas og andre råstoffer med 2,6 procent.




Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

" Industriens salg af maskiner steg
Industriens salg af maskiner og transportmidler steg 6,9 pct. fra andet til tredje kvartal 2013. Det var dermed den varegruppe, der havde den største fremgang i salget. Varegrupperne forarbejdede varer, medicin og kemiske produkter samt færdigvarer havde også stigende salg. Salget af olie, naturgas og andre råstoffer faldt 2,6 pct., mens føde- og drikkevarer faldt 0,6 pct. Samlet steg industriens salg af egne varer 1,2 pct. i tredje kvartal. Tallene er inklusive råstofindvinding.

Stigning i den samlede omsætning
Den samlede omsætning for råstofindvinding og industri steg 1,3 pct. fra andet til tredje kvartal. For industrien alene var stigningen 1,8 pct. Den samlede omsætning er større end salget af egne varer, da den også omfatter salg af handelsvarer, reparationsarbejde og andre serviceydelser og øvrige typer af omsætning.

Største omsætningsstigning i møbler og anden industri
Blandt industriens branchegrupper steg omsætningen i tredje kvartal mest i møbler og anden industri mv., nemlig 6,1 pct. Denne branche omfatter, udover møbler, bl.a. fremstilling af legetøj, smykker og medicinske instrumenter samt virksomheder beskæftiget med reparation og installation af maskiner. Den næststørste om-sætningsstigning var i metalindustrien med 3,9 pct., fulgt af plast-, glas- og beton-industrien med 3,1 pct. Transportmiddelindustrien havde det største fald i omsætningen på 8,1 pct., fulgt af råstofindvinding hvor omsætningen faldt 7,5 pct.

Første gang sæsonkorrigerede tal for varegrupper offentliggøres
Med mindre andet er nævnt er tallene korrigeret for sæsonudsving i de varegrupper og branchegrupper, hvor der er et klart mønster i sæsonudsvingene. Denne udgivelse er den første med sæsonkorrigerede tal for salget fordelt på varegrupper.

Årsstigning i samlet omsætning og salg af egne varer
I faktiske tal, dvs. uden sæsonkorrektion, var den samlede omsætning i råstofindvinding og industri 174,4 mia. kr. i tredje kvartal, hvilket er 1,4 pct. højere end i samme kvartal sidste år. Det samlede salg af egne varer var 152,3 mia. kr. i tredje kvartal, hvilket er 0,6 pct. mere end i samme kvartal sidste år."

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094