23948sdkhjf

Industriproduktionen stiger

Ifølge DI er der grund til at tro på fremgang for den danske industriproduktion i de kommende år.
Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistisk viser, at industriproduktionen steg 1,6 procent fra august til september. Sammenlignes tredje kvartal med andet kvartal, var der en stigning i industriproduktionen på 1,1 procent. Tallene er korrigerede for normale sæsonudsving og prisudvikling.

- Det er selvfølgelig rigtig godt, at industriproduktionen gik frem i september. Man skal bare huske, at stigningen sker ovenpå et tilsvarende fald måneden før, så set i det lys er der jo tale om status quo, siger økonomisk konsulent hos DI Mathias Secher og uddyber:

- Det bedste ved dagens tal er, at vi nu kan se, at der har været fremgang i industriproduktionen fra andet til tredje kvartal. Den er ikke særlig stor, men det går trods alt fremad.

Den samlede produktionsstigning bæres primært af stigninger i investeringsgodeindustrien og i fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder på henholdsvis 3,1 og 6,3 procent. Til gengæld faldt produktionen i fremstilling af varige forbrugsgoder med 5,4 procent og mellemproduktindustrien med 4,5 procent.

Hos møbelindustrien (møbel og anden industri) steg produktionen marginalt med 0,1 procent i september. På kvartalbasis steg produktionen med 1,1 procent i tredje kvartal i forhold til det forrige kvartal.

Alt i alt ser DI dog grund til at se på fremtiden med forsigtig optimisme:

- På baggrund af vores nye prognose er der god grund til at tro på, at fremgangen i industriproduktionen vil fortsætte de kommende år, men nogen imponerende fremgang er der desværre ikke udsigt til, siger Mathias Secher.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Produktionsstigning i fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder
Produktionen steg 6,3 pct. i fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder og 3,1 pct. i investeringsgodeindustrien. Til gengæld faldt produktionen i fremstilling af varige forbrugsgoder 5,4 pct. og i mellemproduktindustrien 4,5 pct. Sammenlignes tredje kvartal med andet kvartal, har der været fremgang i fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder på 1,9 pct., i mellemproduktindustrien på 1,1 pct. og i investeringsgodeindustrien på 1,0 pct. I fremstilling af varige forbrugsgoder har der været et fald i produktionen på 3,1 pct.
Produktionen steg 4,1 pct. fra juni til juli og faldt 2,1 pct. fra juli til august. Udviklingen fra juni til juli er opjusteret med 0,3 procentpoint, og udviklingen fra juli til august er opjusteret med 0,2 procentpoint i forhold til seneste offentliggørelse.
I faktiske tal var produktionen i september 7,2 pct. højere end sidste år og 2,8 pct. højere end september 2011.

Fald i industriens omsætning
Industriens omsætning af egne varer og tjenester faldt 0,7 pct. i september i forhold til august målt i løbende priser. På hjemmemarkedet faldt omsætningen 2,3 pct., og på eksportmarkedet steg den med 0,2 pct.

Størst stigning i produktionen i medicinalindustrien
I medicinalindustrien, der tilhører ikke-varige forbrugsgoder, steg produktionen 14,0 pct. fra august til september. Produktionen var i tredje kvartal 8,6 pct. højere end i andet kvartal. Produktionen i elektronikindustrien steg med 5,3 pct. fra august til september, men er faldet 6,6 pct. fra andet kvartal til tredje kvartal. I træ- og papirindustrien, trykkerier har der været et fald i produktionen på 7,2 pct. fra august til september og et fald på 6,6 pct. fra andet kvartal til tredje kvartal.

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062