23948sdkhjf

Uændrede konjunkturer for industrien

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien i oktober er uændret i forhold til sidste måned. Dog er den bedre end samme tid sidste år.
Et hurtigt kig på kurven over industriens sæsonkorrigerede konjunkturindikator fra Danmarks Statistik viser ingen mærkbar forandring fra september til oktober. Set med positive briller betyder det, at industrien ikke har ladet sig skræmme af den politiske turbulens fra USA.

Den sammensatte konjunkturindikator landede på 6 for oktober, hvilket er nøjagtig det samme som i september. Til gengæld er indikatoren på sit højeste niveau i forhold til samme periode i mange år.


Minimalt øgede produktionsforventninger (sæsonkorrigeret) - fra 19 til 20 - og en mere positiv vurdering af ordrebeholdningen - fra 0 til 2 - hos industriens aktører trækker op, mens industriens vurdering af færdigvarelagrene fra 1 i september til 3 i oktober trækker ned.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Industriens konjunkturindikator uændret
I oktober er den sammensatte konjunkturindikator for industrien uændret på 6 som i september. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne og ordrebeholdningen steget. Færdigvarelagrene er også steget, hvilket påvirker indikatoren negativt.

Omtrent uændret vurdering af produktionen
Det sæsonkorrigerede nettotal for produktionsforventninger var 20 i oktober mod 19 i september. I oktober sidste år var tallet minus 5.

Industriens vurdering af ordrebeholdningen var 2 i oktober mod 0 i september og minus 7 i oktober sidste år. Disse og de efterfølgende tal er ikke sæsonkorrigerede.

Vurderingen af færdigvarelagrene var 3 ved oktober måneds start mod 1 i september og 9 i oktober sidste år.

Faldende forventninger til produktionen
Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er faldet fra 27 i september til 19 i oktober. Forventningerne til salgspriserne er faldet fra minus 5 til minus 9 i oktober.

Udbredt positive forventninger i alle sektorer
Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer undtagen til salgspriser.

Mellemproduktindustien (fx kemiske produkter) viser positive forventninger til produktion og ordreindgange og negative forventninger til beskæftigelse og salgspriser. Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler) markerer sig med de mest positive forventninger til produktionen og mest negative forventninger til beskæftigelsen. Endvidere har den som alle andre sektorer positive forventninger til ordreindgangene og negative forventninger til salgspriser.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer) markerer sig med positive forventninger til produktionen og beskæftigelsen. Endvidere har den som alle de andre sektorer positive forventninger til ordreindgangene og negative forventninger til salgspriser.
[/i]

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094