23948sdkhjf

DI: Lean styrker industriens konkurrenceevne

Industriens virksomheder henter konkurrencemæssige gevinster ved at udnytte leanmetoder i hele organisationen. Men lean uden for den klassiske produktion skaber nye udfordringer.
Produktiviteten er i højsædet hos den danske industri, og i bestræbelserne på at sikre fortsat konkurrencedygtighed benytter stadig flere virksomheder sig af leanfilosofiens metoder og redskaber. Det viser DI’s produktivitetsundersøgelse 2013.

Således angiver hele 54 procent af de adspurgte virksomheder, at de arbejder med lean i deres forretning. Undersøgelsen viser også, at de leanpraktiserende virksomheder generelt opnår større reduceringer i deres totalomkostninger per enhed end de, der ikke bruger lean.

- Lean er en afprøvet vej til øget konkurrencekraft for virksomhederne. Det er samtidig en vej, der kan dokumentere resultater, forklarer fagleder hos DI, Christina Villefrance Møller, til Wood Supply.

Lean strækker sig udover produktion
En bemærkelsesværdig tendens fra undersøgelsen er, at brugen af lean i stadig højere grad strækker sig ud over de klassiske produktionsenheder. Lean er fortsat mest udbredt i produktion, logistik og planlægning, men ifølge undersøgelsen stiger brugen af lean inden for alle andre områder.

- Med lean sætter ledelsen fokus på forbedring af den samlede forretningsgang på tværs af funktioner. Derfor kan tankerne i lean oversættes til andre områder i virksomheden og andre brancher end den traditionelle fremstillingsindustri, beretter Christina Villefrance Møller.
Christina Villefrance Møller giver følgende anbefalinger til virksomheder med mod på at iværksætte leanprojekter:

1. Ledelsen skal gøre sig klart, hvilken indflydelse lean vil få på deres adfærd.

2. Specialistkompetencer bygges op internt i virksomheden.

3. Planlæg en trinvis udbredelse i organisationen, hvor undervisning og implementering af forbedringer hænger sammen.

På tværs af brancher er det ikke overraskende, at fremstillingsindustrien, og især jern- og metalindustrien, er bedst repræsenteret blandt de leanpraktiserende virksomheder. Dog viser undersøgelsen også et stigende leanfokus i både byggematerialebranchen og fødevaresektoren.

- Jeg oplever, at ledere, uanset ansvarsområde og branche, ser lean som en mulighed for at skabe en konkurrencekraft, der kan berettige deres tilstedeværelse i markedet, siger Christina Villefrance Møller.

Lean i salg og administration
På baggrund af undersøgelsen konkluderer DI, at lean har en forbedringseffekt på industriens konkurrenceevne. Men leanfilosofiens fortsatte indtog uden for produktionen medfører nye udfordringer for de leanpraktiserende virksomheder.

En af udfordringerne ved at anvende lean i salg og administration er, ifølge Christina Villefrance Møller, at kundernes beslutningsproces skal ses i sammenhæng med virksomhedens eksisterende processer.

- Man skal være opmærksom på, at ens egen proces og kundens beslutningsproces interagerer, og passe på med at effektivisere sin egen proces, så det bliver mere besværligt for kunden, siger Christina Villefrance Møller.

En anden udfordring ligger i den mere uhåndgribelige natur af processerne i administration og salg i forhold til arbejdet på produktionsgulvet. Christina Villefrance Møller beretter, at noget af det, der er rigtig svært, er at synliggøre status på opgaver, hvilket besværliggør lederens mulighed for at prioritere, hvilke opgaver, der er vigtigst få den enkelte afdeling at få løst.

54 procent af produktivitetsundersøgelsens respondenter angiver, at de arbejder med lean i virksomheden.16 procent af disse har reduceret deres totalomkostninger pr. produceret enhed med over 10 procent, og yderligere 54 procent af de virksomheder, der praktiserer lean, svarer, at de har reduceret totalomkostningerne med 0 til 10 procent.

Produktivitetsundersøgelsen viser også, at de virksomheder, der ikke arbejder med lean, generelt opnår lavere reduktioner i totalomkostningerne pr. produceret enhed end de leanpraktiserende virksomheder. Herudover er virksomheder, der ikke praktiserer lean mere tilbøjelige til at have uændrede eller stigende enhedsomkostninger.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078