23948sdkhjf

Build in Wood: - Jeg bygger faktisk ulovligt, hvis jeg bygger bæredygtigt

Skarp kritik af BR18 på landets største trækonference. - Reglementet er decideret dræbende, siger sekretariatsleder for Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen

BR18 har brug for en makeover. 

Sådan lyder et af budskaberne fra landets største trækonference Build In Wood, hvor 300 branchefolk fra hele landet, lige nu stimler sammen i København. 

Den store sammenkomst har ifølge arrangøren Building Green til formål at "sætte fokus på træbyggeri". 

- Vi samler en branche med en masse viden, fordi vi kan se, at det rykker noget. Der er mange muligheder og løsninger, men selvfølgelig også udfordringer og dilemmaer, som alle kan lære af, når vi deler dem med hinanden, siger head of business development hos Building Green, Helene Henriksen, til Wood Supply. 

Den stille dræber

Og det er da også helt klart, hvad den primære dagsorden i træbyggebranchen er. 

Klimakrav, bæredygtighed og CO2-reduktioner fylder på tværs af programmet, men selvom træmaterialerne ofte roses for at være bæredygtige, så står flere barrierer i vejen, før materialet kan vinde endnu mere indpas i byggebranchen. 

- Jeg bygger faktisk ulovligt, hvis jeg bygger bæredygtigt lige nu, lød det på scenen fra Balder Johansen, daglig leder hos byggefirmaet Logik & Co., da snakken faldt på BR18's mange knaster. 

Også hos sekretariatsleder for Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen, er bygningsreglementet en voldsom torn eller måske nærmere splint i øjet. 

- Jeg mener i høj grad, at reglementet burde undergå en gennemgribende revision - dels for at forenkle regelsættet, dels for at fjerne de mange barrierer, der begrænser grønnere byggeri, siger han. 

- Lige nu er reglementet decideret dræbende for træbyggeri eller bare nytænkende byggeri. Flere af dagens indlæg har påpeget, at lovgivningen halter bagud i forhold til udviklingen, og det gælder ikke bare bygningsreglementet, men også eksempelvis lokalplaner. 

Lauritz Rasmussen forventer dog ikke, at forandringen kommer af sig selv. I stedet skal man have budskabet længere ud - også til dem, der ikke selv er en del af træbranchen. 

- På Build in Wood er det godt at blive bekræftet i træets fortræffeligheder, men vi kommer ikke langt, hvis det kun er træfolk, der bliver enige med andre træfolk. Det kræver, at vi lykkes med at råbe styrelser og store spillere i branchen op, siger  han.  

"En del af løsningen"

21. maj udsendte regeringen sit længe ventede udspil om skærpede klimakrav til nybyggeri, og ifølge Helene Henriksen, er det noget, der fylder hos træbyggeriet, som gerne ser sig selv i den ligning, der nu skal gå op i nye grænseværdier for CO2-udledning. 

- Vi er en del af en branche, som faktisk har ønsket sig endnu skrappere krav, end det politikerne nu har foreslået, og det er ikke, fordi vi bilder os ind, at træ er den eneste løsning på en grøn omstilling i byggeriet, men det er en vigtig del af den, forklarer hun. 

Build in Wood afholdes 22.-23. maj i København. Det er syvende gang konferencen afholdes for omkring 300 deltagere fra træbyggebranchen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141