23948sdkhjf

To faktorer medvirker til fortsatte lønstigninger - i højt tempo

Lønningerne i det private er steget 5,3 pct. på et år i første kvartal. Det viser lyntal fra Dansk Arbejdsgiverforening

Lønningerne på det private arbejdsmarked stiger fortsat i et højt tempo.

Det viser lyntal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked.

Ifølge tallene er lønningerne i det private steget 5,3 pct. i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2023.

Det er en stigning på 0,4 procentpoint sammenlignet med den årlige stigning i fjerde kvartal 2023.

Ifølge Anders Borup Christensen, cheføkonom i DA, er lønningerne ikke steget så hurtigt siden 1988. Det skyldes blandt andet de overenskomster, som blev indgået for privatansatte i foråret 2023.

Også mangel på arbejdskraft presser lønningerne op.

- Generelt har lønstigningstakten på DA-området været tiltagende i de seneste kvartaler. Det skal blandt andet ses i lyset af den udbredte mangel på medarbejdere, som fortsat præger det danske arbejdsmarked, skriver han i en kommentar.

Lyntallet er en indikator for den årlige lønudvikling, som offentliggøres umiddelbart efter et afsluttet kvartal. Det endelige tal offentliggøres i slutningen af maj.

Der er 95 procents sandsynlighed for, at det endelige tal vil ligge mellem 5,1 og 5,5 pct. Det er beregnet ud fra tidligere tal, oplyser DA.

Mens lønningerne stiger i et højere tempo, stiger priserne mindre. I februar er inflationen opgjort til 0,8 pct. på årsbasis ifølge Danmarks Statistik.

Samlet betyder det ifølge Anders Borup Christensen, at reallønnen for ansatte på DA's område i gennemsnit er steget 4,3 pct. i første kvartal sammenlignet med samme kvartal året før.

Læs mere om: løn
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063