23948sdkhjf

Svanemærket skærper kravene til gulve

Det bliver nu sværere at få "svanemærket" gulvprodukter. 

Svanemærket har nemlig skærpet kravene til netop gulve for at fremme den cirkulære omstilling, mindske klimabelastningen og øge innovationen. Det skriver Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.

- Svanemærket har især øget fokus på de cirkulære krav for eksempel i forhold til forlænget levetid og genanvendelse, da den cirkulære økonomi spiller en vigtig rolle for at gennemføre den nødvendige grønne omstilling af samfundet, fortæller Heidi Bugge, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Der er krav til test af kvalitet og funktion, ligesom der er krav om fem års garanti. Derudover skal gulvene kunne spores tilbage til producenten i tilfælde af reparation eller øget genanvendelse. 

Kemikaliekravene er desuden skærpet og udelukker brug af blandt andet PFAS, ftalater, halogenerende flammehæmmere og hormonforstyrrende stoffer. Dertil er der stramme testkrav til afgasning ved brug.

- Svanemærket er på den måde et pejlemærke for forbrugere og indkøbere til at vælge gulve, der både er mere miljøvenlige og bedre for indeklimaet – uden de behøver at være gulveksperter, siger Heidi Bugge.

Slutteligt skal gulvproducenten gennemføre minimum to innovative tiltag inden for cirkulær økonomi, kemikalier, biodiversitet eller klima. 

- Svanemærket er et effektivt redskab til at understøtte virksomheders grønne omstilling og produktudvikling, og det bliver endnu tydeligere med de nye innovationskrav. Vi oplever en stor interesse i gulvbranchen for at være med til at drive udviklingen, og derfor tror vi også, at de tager godt imod de nye krav, siger Heidi Bugge.

I dag er der 20 licenser i Norden fordelt på 3.345 forskellige gulvprodukter. Alle virksomheder med certificerede gulve skal nu dokumentere, at deres gulve lever op til de nye krav for fortsat at kunne bruge Svanemærket i markedsføringen.

Svanemærkets nye krav til gulve

  • Brug af en stor andel af fornybare og/eller recirkulerede materialer
  • Miljø- og sundhedsmæssige egenskaber ved kemikalier, der tilsættes i materialerne eller anvendes i produktionen
  • Grænser for energiforbrug under produktionen
  • Grænser for emissioner af formaldehyd og VOC i det færdige produkt.
  • Test af kvalitet og funktion
  • Fem års garanti
  • Sporbarhed til producenten for at sikre renovering, reparation eller genbrug

Miljømærkning Danmark

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078