23948sdkhjf

Mangedoblet produktion sætter fart i midtjysk eksporteventyr

Gennem det seneste år har Aulum-virksomheden Fog & Venø øget produktionskapaciteten massivt. Nu er man klar til at imødekomme efterspørgslen fra store eksportmarkeder

Det startede som et friskt hobbyprojekt efter mange års arbejde med træ. Men i dag er det i en helt anden størrelse, som Fog & Venø opererer med.

Det skyldes den nye fabrik, som virksomheden indtog i januar 2023 og siden har indrettet med digitalt og automatiseret maskineri.

Det har betydet, at den midtjyske producent af akustikpaneler gennem lidt mere end et år er gået fra en daglig produktionskapacitet på 2.000 paneler til ikke mindre end 15.000. 

- Vi står i en situation, hvor vi er ved at få lukket de sidste maskininstallatører ud. Vi kan skalere op nu, lyder det fra fabriksdirektør Hans Christian Misfelt.

Udfordring

Det er altså gået stærkt, siden duoen Karl Venø Nielsen og Ove Fog Jørgensen tog hul på endnu et erhvervseventyr efter flere fælles projekter - eksempelvis Denlab, tidligere Denwood, og ikke mindst Horn Bordplader, hvorfra produktionen af akustikpaneler udsprang.

- Vores udfordring har helt klart været produktionen, hvor vi skal kunne følge med salget, og det har vi haft meget fokus på. Der skal de helt rette maskiner til for at skalere op i en skala, hvor vi producerer de 15.000 paneler i døgnet. Det har vi mulighed for nu, forklarer Hans Christian Misfelt, som tilbragte en årrække ved Horn Bornplader, inden han blev en del af Fog & Venø.

I de gamle produktionshaller kunne man producere 2.000 paneler om dagen. Med flytningen til den nye fabrik blev det først til 3.000, men det tal er altså femdoblet, så efterspørgslen kan imødekommes, og der kan skrives flere kapitler på det midtjyske eksporteventyr.

Ud over grænserne

Akustikpaneler er de seneste år blevet populære - særligt i Danmark. Men andre markeder begynder så småt at åbne sig, og dermed er behovet for en større og mere effektiv produktion blevet markant hos Aulum-virksomheden.

Eksempelvis er Tyskland og USA store markeder, som kigger i retning af det midtjyske, og eksporten til det store udland kan i højere grad imødekommes nu.

- Vi var udfordret med Tyskland, da vi åbnede for det marked. Der kan vi nu følge med. USA har også været et stort marked for os. Der er bare en stor efterspørgsel, som fortsat stiger, siger Hans Christian Misfelt. 

Det hele startede med en manuel sømlinje, men i den nye fabrik er der fire automatiske, to semiautomatiske og én manuel sømlinje til rådighed. De kan dog ikke sammenlignes med de tidligere produktionslinjer.

- Den slags linjer fandtes ikke førhen. Maskinerne er lavet specielt til os og vores behov. De er skabt undervejs, og der forbedres hele tiden efter installationen. Nu er produktionen bygget op omkring serieproduktion. Én sømlinje kører det samme for at undgå skift så vidt som overhovedet muligt, lyder det fra fabriksdirektøren.

Robotter skal lette hverdagen

På den måde skiller Fog & Venø sig ud fra den typiske produktion af akustikpaneler. Det er nemlig sjældent en automatiseret proces herhjemme.

- Mange køber jo akustikprodukter ind fra Østen, og producenterne i Danmark er typisk mindre snedkerier. Det gør vores fabrik lidt speciel og er ret markant inden for danskproducerede akustikpaneler. Jeg har jo ikke set alle verdens fabrikker, men vores er den mest automatiserede og digitaliserede fabrik, som jeg har set, siger Hans Christian Misfelt.

Fabrikken i Aulum beskæftiger 75 medarbejdere i produktionen - på tværs af dags- og nattehold. Det ligger heller ikke i forretningsplanerne at skifte den lokale arbejdskraft ud med robotterne, selvom teknologien fylder mere og mere i produktionshallerne.

- Vi kommer ikke dertil, hvor vi får en fabrik uden fysiske medarbejdere. Vi har ikke afskediget nogen, efter vi har sat en ny robot ind. Vi kan derimod se effektiviseringen i at gå ind og fjerne tung løft ved at installere den rette robot. Det handler om en lettere hverdag, hvor de ansatte ikke skal stå fysisk og anstrenge sig. Vi får mere ud af maskinerne og har vores medarbejdere i flere år, siger fabriksdirektøren.

Foruden effektiviseringen er Fog & Venø også blevet klogere på produktionen. Alt fra oppetid over til kilowatt kan trækkes ud som data, og på den måde optimeres og forbedres der løbende. 

Skulle produktionen dog ramme loftet i den nuværende fabrik, så er fremtidsplanerne lagt - og de indebærer nabogrunden.

- Vi ejer jorden ved siden af til at bygge en fabrik mere. Nu kender vi fremgangsmetoden og er fremtidssikret et godt stykke hen ad vejen. Ingen ved, hvad der sker i fremtiden, men for indeværende regnskabsår og vores prognose på salg kan vi godt følge med, lyder det fra Hans Christian Misfelt.

Fog & Venø A/S
Regnskabsår 2022-23 2021-22 2020-21
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 107,2 47,2 18,1
Resultat af primær drift 68,3 27,4 13,1
Resultat før skat 66,9 28,0 13,4
Årets resultat 52,1 21,8 10,4
Balancestatus 194,8 67,8 27,6
Egenkapital 82,8 31,8 10,9
Antal ansatte 72 38 8
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Læs mere om: produktion automatisering
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.425