23948sdkhjf

Trækonstruktion skal beskytte Danmarks maritime kronjuveler

Vikingeskibene i Roskilde får nyt hjem skitseret af Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Lundgaard & Tranberg Arkitekter skal i samarbejde med blandt andre Marianne Levinsen Landskab, Christoffer Harlang Architects og rådgiveren Niras skabe et nyt hjem til Danmarks mest berømte historiske fartøjer, vikingeskibene i Roskilde.

Det stod klart, da arkitektkonkurrencen om Nyt Vikingeskibsmuseum kulminerede med offentliggørelsen af vinderholdet. For tegnestuen - kendt for blandt andet Skuespilhuset og Frihedsmuseet i København samt Tietgenkollegiet i Ørestad og Kannikegården i Ribe - er det en drøm, der er gået i opfyldelse.

- Vi får lov at arbejde i feltet mellem beskyttelse og fornyelse af den enestående kulturarv, som både Vikingeskibene og Vikingeskibshallen repræsenterer, lyder det fra Lene Tranberg, som er partner og medstifter af tegnestuen.

Fagjuryen kalder det "en ambitiøs vision for opførelsen af en ny, bæredygtig og klimasikret bygning til de fem vikingeskibe, en transformation af Vikingeskibshallen og en forandring af landskabet omkring museet".

- Vi var fra starten optaget af at finde det stærke greb, der kan forløse dette særlige steds potentiale - og bevare offentlighedens frie adgang til fjorden, siger arkitekten.

- Tanken er at skabe én samlet museumsoplevelse med fjorden og strandengen – ja, med naturen som den store, samlende kraft, siger Lene Tranberg, hvis tegnestue har designet den nye bygning, der i fremtiden skal huse vikingeskibene fra den sene vikingetid, som blev fundet i Roskilde Fjord for mere end 60 år siden.

Det er få uger siden, at Vikingeskibsmuseets beredskab sikrede de 1000 år gamle skibe - Danmarks maritime kronjuveler - mod stormflod. Med en vinder af arkitektkonkurrencen er de første byggesten til et permanent klimasikret museum lagt. Det er en stor lettelse, erkender Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna Damgård-Sørensen:

- Det nye hjem til skibene kommer til at ligge på museumsgrundens højeste sted, i sikkerhed fra havets kræfter, og skibene bliver skærmet for dagslysets nedbrydende effekt, fortæller hun.

Vinderforslaget og de øvrige forslag til Nyt Vikingeskibsmuseum vil blive udstillet i Vikingeskibshallen fra fredag 12. januar til søndag 28. januar 2024.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093