Sådan får træ fra nedlagte minkfarme nyt liv
Fra minkfarm til gymnasium.
Hvis nedrivningsfirmaerne kan finde muligheder for genanvendelse af de nedrevne materialer på landets minkfarme, er der udsigt til en bonus fra Bygningsstyrelsen.
Den udfordring har Titan Nedbrydning, et af tre firmaer med ansvar for at nedrive de første 10 minkfarme, taget til sig. Træ og spær fra en nedrivning i nordjyske Tårs skal derfor genanvendes på Aalborghus Gymnasium i Aalborg.
- Træet er jo pænt. Det er intakt. Der er ingen skader på det, så vi tænker, at det har høj genbrugsværdi, siger markedschef for Titan Nedbrydning, Hans Ulrik Møller, til DR.dk.
Præcis hvor og hvordan træet skal have ny anvendelse er ikke klarlagt. Gymnasiet har dog et tag over et af skolens udeområder i tankerne.
Afslutter de næste otte i denne måned
Titan Nedbrydning, G. Tscherning og P. Olesen & Sønner blev sidst i oktober sidste år valgt til at nedrive de første 10 danske minkfarme, og arbejdet gik i gang i november.
Nedrivningen af de to første minkfarme har taget henholdsvis fem og seks uger.
Udover selve minkstaldene omfattede arbejdet også gylletanke, drænrør, læhegn, tilkørselsveje og fodersiloer med mere. Derudover er der fjernet løsøre såsom bure, redekasser med tilhørende molersten, fodervogne og diverse erhvervsmaskiner.
De resterende otte farme forventes at blive afsluttet i løbet af januar måned.
Forskellen i tidsforbrug kommer blandt andet an på opstartstidspunktet, men også den enkelte farms størrelse, og ikke mindst om der har skullet tages særlige forhold under nedrivningen for eksempel i forhold til asbest.
Derudover har der også været forskelle mellem de enkelte farme på, hvor mange rør, dræn og ledninger der har skullet fjernes under jorden.
Tildelingen af de næste nedrivningsopgaver forventes at ske ultimo januar 2024.
Her er yderligere 13 farme sendt i miniudbud.