23948sdkhjf

Fire byggecentre skal udbrede kendskabet til hør, halm og ålegræs

Realdania har kastet 200.000 kr. i projekt, der skal udbrede kendskabet til biobaserede byggematerialer

Træ er ingen nyhed i byggeriet, men hvad med hør, halm og ålegræs? Med støtte fra Realdania har fire af landets byggecentre kastet sig over et projekt, der skal sikre større kendskab til biobaserede byggematerialer.

At byggeriets omstilling mod en mere ressourcebesparende fremtid går hurtigt i disse år, kan der dårligt herske tvivl om, men der mangler stadig viden på området, når det kommer til, hvordan danskerne får information og benytter den til at vælge byggematerialer, der ikke tærer på jordens ressourcer.

Derfor har Davidsens Tømmerhandel, Bygma, XL-Byg Brejnholt samt Havnens Hænder modtaget støttet fra den filantropiske forening Realdania og datterselskabet Videncentret Bolius til at udvikle, afprøve og teste nye måder at formidle viden om ressourcebesparende materialevalg og løsninger.

– Samarbejdet skal hjælpe os med at gøre biobaserede byggematerialer nemt tilgængelige for ikke blot Davidsens kunder, men kunder i hele byggebranchen. Det første skridt på den rejse bliver at arbejde med formidlingen af biobaserede byggematerialer, så vores kunder kan få øje på alternativerne og tage ordentlig stilling til, hvilket byggemateriale de vælger, siger Mikkel Bang Hedelund, bæredygtighedschef i Davidsens Tømmerhandel, i en pressemeddelelse.

Del af større indsats

Projektet er blevet til i samarbejde med brancheforeningen Danske Byggecentre og er en del af den samlede indsats ”Bo Bæredygtigt”, som Realdania og Videncentret Bolius står bag. Formålet med ”Bo Bæredygtigt” er at gøre danskerne klogere på, hvad det vil sige at bo bæredygtigt og give dem viden, råd og ny inspiration til en mere bæredygtig adfærd i og omkring boligen. Fagekspert Henrik Bisp hos Videncentret Bolius ser frem til at følge det nye tiltag med byggecentrene.

– Vi er glade for projektet med byggecentrene, som kan hjælpe os med at give den rette formidling til forbrugerne. Vi er interesserede i at undersøge, hvad der sker i trælasterne, når de laver en formidlingsindsats overfor kunderne, for at få flere til at vælge byggematerialer, der ikke tærer på jordens ressourcer. Gennem samarbejdet finder vi også ud af, hvordan vores viden fungerer i samspil med byggecentrene, siger Henrik Bisp.

Projektet med Realdania og Videncentret Bolius løber i hele 2023, men ifølge Mikkel Bang Hedelund skal Davidsen fortsætte formidlingsarbejdet og skubbe til den lokale efterspørgsel i trælasterne, så betingelserne er til stede for et udvidet varesortiment i fremtiden.

– Som byggemarkedskæde har vi et ansvar for at oplyse og informere om biobaserede byggematerialer, så danskerne kender til alternativerne og selv kan tage et aktivt til- eller fravalg. Derfor vil vi også inddrage leverandører og de professionelle håndværkere i projektet og lytte til deres input, for hvis vi skal lykkes med omstillingen, skal alle interessenter være med på rejsen, siger Mikkel Bang Hedelund og bliver suppleret af Henrik Bisp.

– Når projektet slutter ved årsskiftet, vil vi sammen med Realdania og Davidsens Tømmerhandel evaluere initiativerne og se på, hvordan vi i fællesskab kan løfte formidlingen i fremtiden. Vi håber, at projektet kan være katalysator for flere initiativer i fremtiden, og derfor er det også spændende at se, at Davidsen allerede har søsat flere initiativer, end der ligger i rammeaftalen, siger fageksperten.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Byggecentre
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.438