23948sdkhjf

Klimaalliance mellem bygherrer, arkitektfirmaer og teknologifirma

Byggeriet ser ind i en virkelighed, hvor klimakontoen begynder at fylde lige så meget som bankkontoen, vurderer direktør

Aktører som Arkitektfirmaet Dorte Mandrup og store ejendomsudviklere som Region Syddanmark, Ikano Bolig, Aarhus Kommune og Nrep styrker deres digitale LCA-fundament. 

Baggrund er ny lovgivning om dokumentation af byggeriers klimaaftryk, der gør det forretningskritisk at arbejde med præcise emissionsdata for materialer og designløsninger.

Det handler også om hastighed og tilgængelighed til data, fordi klimadata i dag også har investorernes store fokus. Så grænseværdier for emissioner er de facto blevet en valuta på linje med kroner og øre Nabil Chaykh, adm. direktør og partner, Gaiup

For branchens aktører kan en ny platform til at automatisere klimaberegninger fra den dansk klima-proptech Gaiup spille en vigtig rolle.

Den digitale platform giver adgang til et digitalt redskab, der i realtid parrer bygningsmodeller med de eksakte data for byggematerialers klimabelastning og automatisk beregner emissionerne ved forskellige designløsninger. Eksempelvis konsekvenserne ved at bevare en gammel betonkonstruktion fremfor at opføre en ny eller ved at arbejde med bestemte facademuligheder fremfor andre.

Det nyder man godt af hos Dorte Mandrup:

- De store beslutninger skal jo altid træffes tidligt i processen. Og med de nye lovkrav er det blevet helt afgørende for os, at vi kan sammenligne materialers klimaaftryk hurtigere og mere præcist, forklarer Noel Wibrand, arkitekt og partner i Dorte Mandrup, i en pressemeddelelse.

- Derved kan vi præsentere bygherrer for nogle evidensbaserede valg og muligheder, hvor klimaeffekter ved forskellige tilgange til et byggeri fra start er et væsentligt parameter, uddyber han.

Klimadata er den ny valuta

Erfaringerne fra eksempelvis Dorthe Mandrup viser ifølge adm. direktør og partner hos Gaiup, Nabil Chaykh, en tendens i byggebranchen. Byggeriet ser nemlig ind i en virkelighed, hvor klimakontoen begynder at fylde lige så meget som bankkontoen.

- Det er gået rigtig stærkt for os, siden de nye klimakrav trådte i kraft ved årsskiftet. Det handler ikke kun om, at byggeriets aktører med vores teknologi har fået en ny platform til at simulere klimaberegninger mere præcist, siger Nabil Chaykh.

- Det handler også om hastighed og tilgængelighed til data, fordi klimadata i dag også har investorernes store fokus. Så grænseværdier for emissioner er de facto blevet en valuta på linje med kroner og øre, vurderer han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112