23948sdkhjf

Håndværkere sendes på grøn efteruddannelse

Svanemærket og DGNB danner grundlaget for flere hundrede håndværkeres efteruddannelse

Det er med opbakning fra byggeriets storspillere, at AMU nu kan invitere de første kursister inden for i projektet Grønne Frontløbere. I alt 250 håndværkere fra henholdsvis MT Højgaard og Enemærke og Petersen melder således klar til første kursusrunde i projektet, der blandt andet består af et partnerskab, hvor udvalgte virksomheder og skoler går sammen om at udvikle og afprøve AMU-kurser med det formål at få flere håndværkere på efteruddannelse indenfor den grønne omstilling.

– Når vi sender 150 af vores håndværkere på de nye AMU-kurser, er det fordi kurset tager udgangspunkt i de krav, vi ser i både DGNB-bæredygtighedscertificering og Svanemærket. Vi kan være med til at udvikle et AMU-kursus, som giver en dokumenteret kompetence-opbygning hos håndværkerne, siger Anders Strange Sørensen, bæredygtighedschef hos Enemærke og Petersen i en pressemeddelelse.

– Det giver point, når vi bygger DGNB og Svanemærket – og stiller både os som virksomhed og vores håndværkere stærkere i fremtiden, vurderer han.

Anders Strange Sørensen peger på, at byggeriets virksomheder med AMU-kurserne undgår selv at skulle udvikle undervisningsformater af svingende kvalitet.

– Når vi bruger AMU-kurser, kan vi som hoved- og totalentreprenør også stille krav til vores underentreprenører om at sende deres håndværkere på kurserne, så de kan bygge sammen med os, lyder det videre.

Kun begyndelsen

Hos MT Højgaard Danmark ser bæredygtighedschef Aleksander Probst Otovic ligeledes, at de første kurser kun er begyndelsen.

- DGNB-certificering er efterhånden blevet en fast opgave på mange af vores byggepladser. Og det er helt afgørende, at vores håndværkere i fremtiden kan håndtere affald, støv, overskudsmaterialer ud fra nogle standarder, hvor miljøet er omdrejningspunktet. Derfor vil vi meget gerne bidrage med både de første kursister og til udviklingen af kursernes kvalitet, udtaler han.

Grønne Frontløbere

  • Med projektet Grønne Frontløbere har Byggeriets Uddannelser ønsket at tage to skridt ind på en vej, der skal sikre, at de kompetencemæssige forudsætninger for at skabe den grønne omstilling er på plads og vedligeholdes. 
  • Det ene skridt er et partnerskab, hvor udvalgte virksomheder og skoler går sammen om at udvikle og afprøve AMU-kurser med det formål, at få flere håndværkere på efteruddannelse, skabe flere relevante kurser til virksomhederne og give erhvervsskolerne sikkerhed for fyldte kurser.
  • Det andet skridt er et udvidet partnerskab med både certificeringsejere, bygherrer, entreprenører og leverandører af Efteruddannelse. Formålet med det udvidede partnerskab er at understøtte koblingen mellem en mere klimavenlig udvikling og efteruddannelse gennem hele byggeriets værdikæde.
  • Den udvidede partnergruppe består af: Rådet for bæredygtigt byggeri, Miljømærkning Danmark, AP Pension, PensionDanmark, Enemærke & Petersen, MT Højgaard Danmark, Erhvervsskolen Learnmark, DI, 3F og Byggeriets Uddannelser.

De første kurser starter i januar 2024 og er ifølge Peter Hjortdal Andersen, uddannelsesleder hos Learnmark Efteruddannelse, som udbyder AMU-kurserne, tilrettelagt, så de deltagende håndværkere kan gå ud og gøre en forskel med det samme.

– Vi lægger os i kurserne op ad DGNBs og Svanemærkets certificering

er, så dem der skal arbejde med certificerede byggerier, er klar til at tage fat på opgaven med det samme – og på den måde står klar til fremtidens omstilling af byggeriet allerede nu, siger han.

Hos rådet for Bæredygtigt Byggeri, som er en del af partnergruppen omkring Grønne Frontløbere, ser administrerende direktør Annemarie Munk Riis efteruddannelserne som en nødvendighed.

– For at nå de nationale klimamålsætninger skal den bæredygtige omstilling af byggeriet accelereres markant. Det kræver, at vi har de rette kompetencer i hele byggeriets værdikæde – ikke mindst ude på byggepladserne. Derfor er det fantastisk at opleve, hvordan så mange håndværkere nu kan tilføje grønne kompetencer til deres faglighed.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093