23948sdkhjf

Betonkæmpe køber 50.000 kvm til produktion af træelementer: - Beton er døende

Nordjyske Ambercon investerer "trecifret millionbeløb" i træelementfabrik på 50.000 kvadratmeter syd for Aalborg

Torben Enggaard står i spidsen for og er 100 procents-ejer af nordjyske Ambercon, som leverer betonelementer til byggebranchen. Og Ambercon er en betydelig spiller i branchen – 357 mio. kr. omsatte virksomheden for i 2022.

Nu har Torben Enggaard skrevet under på en købsaftale med Rebild Kommune, og hans virksomhed overtager 50.000 kvadratmeter stor industrijord syd for Aalborg. Her skal i fremtiden bygges træelementer som erstatning for beton.

- I beton bruges masser af cement, og cement er pokkers CO2-belastende. Beton er også tungt, og det gør det dyrt at transportere og håndtere, forklarer Torben Enggaard til Nordjyske.

Og Torben Enggaard er klar i mælet, når han vurderer betons fremtid i forhold til træ: Beton er på sigt færdigt. 

- Denne investering handler også om at sikre Ambercons fremtid. Betonen er døende. Med de skærpede miljøkrav kan arkitekterne simpelthen ikke længere bruge de kendte betonløsninger. Med brug af TreeCrete er det muligt at leve op til kravene, siger Torben Enggaard.

Træ fra østrigske skove

TreeCrete er navnet Ambercons nye produkt, og det er træelementer af CLT-træ, som skal erstatte de facadeelementer, som tidligere er blevet udført i beton. Træet til Ambercons nye elementer kommer fra østrigske skove.

CLT står for cross laminated timber - krydslamineret tømmer. Elementerne består af flere lag træ, som er limet sammen i vinkelrette lag til massive træelementer, og som giver stor stivhed og styrke. 

Ambercon og TreeCrete

  • Ambercon med hovedkvarter i Støvring producerer beton- og facadeelementer.
  • Virksomheden har omkring 170 ansatte og omsatte i seneste regnskabsår, 2022, for 357 millioner kroner.
  • Torben Enggaard ejer fabrikken 100 procent og er bestyrelsesformand.
  • Ambercon har udviklet et nyt facadeelement, TreeCrete. Her erstattes elementets betonsider med CLT-træ.
  • Det reducerer markant byggeriets CO2-aftryk.
  • Ambercon får bygget en ny fabrik i Støvring, der skal producere TreeCrete-elementer. En fabrik på 10.000 kvm rejses på et areal tæt på motorvejen i Støvring. Byggeriet forventes færdigt i 2025.
  • Det er selskabet Torben Enggaard Group ApS (100 pct. ejet af Torben Enggaard), der har købt erhvervsgrunden og som opfører og bliver ejer af den nye fabrik, som udlejes til Ambercon A/S.

Selve fabriksbygningen forventes at blive 10.000 kvadratmeter, og den skal stå færdig om under to år. Uden at sætte et præcist tal på, så siger Torben Enggaard, at der er tale om en investering, som beløber sig til ”et større trecifret millionbeløb”. Det første ciffer røber han imidlertid ikke.

Til næste år opsætter Ambercon 9000 kvm solceller, og det er virksomhedens ambition at blive energineutral i 2025. Tidligere har virksomheden lukket for naturgassen, og i dag producerer Ambercon betonelementer med energi fra to store varmepumper.

Ambercons hidtidige kunder har især været entreprenører i de større byer, hvor man har bygget i højden.

AMBERCON A/S
Regnskabsår 2022
Valuta mio. DKK
Nettoomsætning 357
Bruttofortjeneste 174
Resultat af primær drift 22
Resultat før skat 21
Årets resultat 16
Balancestatus 295
Egenkapital 124
Antal ansatte 262
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094