23948sdkhjf

Rekordhøj byggebeskæftigelse trods lav byggeaktivitet

Byggebeskæftigelsen har holdt samme tårnhøje niveau i snart to år

Onsdag kom der nye beskæftigelsestal for byggeriet i tredje kvartal af 2023 fra Danmarks Statistik. Og beskæftigelsen holder til fulde niveauet, selvom byggeaktiviteten er dykket.

I tredje kvartal var der sæsonkorrigeret beskæftiget knap 200.000 i byggeriet, og det var der også i begyndelsen af 2022. I knap to år har byggebeskæftigelsen holdt denne høje kadence.

Umiddelbart står beskæftigelsestallene i modstrid til byggeriets aktivitet. For eksempel er antallet af påbegyndte byggerier mere end halveret fra 2021 til andet kvartal af 2023.

Danmarks Statistik spekulerer selv i, at anlægsbyggeriet er steget, mens nybyggerier og tilbygninger faldet. Ikke alle anlæg kræver byggetilladelse, men DSTs byggeaktivitetsopgørelse er netop bygget på byggerier, der er givet tiladelse til. 

”En del af forklaringen kan muligvis findes i den artsopdelte byggebeskæftigelse, der viser, at der inden for nybyggeri og tilbygning har været et fald på 8 pct. siden første kvartal 2022, mens der har været en stigning på 13 pct. inden for anlægsvirksomhed. Sidstnævnte påvirker kun den opgjorte byggeaktivitet i meget lille grad,” skriver Danmarks Statistik.

Altså, der bliver bygget færre enfamilieshuse, til gengæld bliver der bygget mange solcelleanlæg og alt muligt andet, som ikke har fire vægge og et tag. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156