23948sdkhjf

Træ og biobaserede isoleringsmaterialers overraskende sikkerhed ved brand

Nye brandtekniske undersøgelser viser, at man sagtens kan bygge i højden med træ og samtidig isolere med biobaserede materialer

Hvis trækonstruktioner er isoleret med biobaseret materiale, må der ikke bygges højere end 5,1 meter på grund af faren i tilfælde af brand. Nu viser brandtekniske undersøgelser, at en brand i en trækonstruktion kombineret med biobaseret materiale brænder på en måde, som er brandteknisk "hensigtsmæssig", hvis man overhovedet kan klade brand hensigtsmæssigt. 

- Vores brandtest viser, at alle de biobaserede konstruktioner lever op til tre ønskede funktionskrav: langsom brandspredning, tid til evakuering og opretholdt bæreevne,” siger Christian Fundby Schou til Børsen.

Christian Fundby Schou er leder af produktudviklingen hos Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, og han fortæller, at man blandt andet har testet biologiske materialer som hamp, papiruld og ålegræs. Fundby Schou gør supplerende opmærksom på, at de hensigtsmæssige brandegenskaber forudsætter, at træ og biobaserede materialer er pakket ind i for eksempel gips, som det er almindeligt i bygningskonstruktioner. 

Perspektivet i disse resultater er, at man kan bygge bæredygtigt med en konstruktion af træ og bio-isoleringsmateriale uden at gå på kompromis med brandsikkerheden.

Undersøgelserne af træ og andet biologisk materiales brandtekniske egenskaber er en del af projektet Wood Up High. Her samarbejder Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og entreprenørvirksomheden Logik & Co., og de samler viden og dokumentation om bæredygtige materiales brandegenskaber, som branchen frit kan anvende i produktudvikling.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.531