23948sdkhjf

Møbelbranchen spænder ben for sig selv

Designer Henrik Hvid Hansen fra Bent Hansen Møbler A/S efterlyser bedre evner til at tiltrække investorer samt nyskabende tænkning i møbelindustrien.
De overlevende virksomheder i møbelindustrien kan nu se lyset for enden af de seneste fem års økonomiske krise.

Sådan lød konklusionen på en brancheanalyse af 40 toneangivende virksomheder fra møbelindustrien, som Berlingske Business offentliggjorde i maj.

For selv om bruttofortjenesten samlet set er faldet med seks procent over de seneste tre år, mens driftsresultaterne næsten er halveret, så har 28 af analysens 40 virksomheder præsteret at skabe overskud i de seneste to regnskabsår, mens møbeleksporten i 2012 voksede med otte procent til næsten 13 mia. kr.

Alligevel har virksomhederne i møbelbranchen ofte svært ved at gøre sig interessante over for investorer og derved tiltrække udefrakommende kapital til yderligere vækst.

Spænder ben for os selv
Det mener blandt andre designer Henrik Hvid Hansen, der som direktør udgør tredje generation i Aalborg-firmaet Bent Hansen Møbler A/S.

- Vi spænder nogle gange ben for os selv. De fleste møbeldesignvirksomheder minder om min egen, hvor følelser og passion spiller en stor rolle, og hvor ledelsen udgøres af fagligt stolte og ærekære mennesker. Men vi er ikke bankfolk og vi har ikke været dygtige nok til at tiltrække kapital udefra, erkender han.

Og selv om storkapital sjældent forbindes med håndens detaljerede arbejde, så er Henrik Hvid Hansen ikke i tvivl om, at det ville være gavnligt for branchen som helhed, hvis der kom flere muskler ind udefra.

- Nogle gange kunne jeg godt ønske for møbelbranchen, at der kom nogle større aktører på markedet. Lars Larsen er jo gået ind i markedet herhjemme, og selvfølgelig eksisterer pengene og investorerne derude.

Dansk design populært i udlandet
Henrik Hvid Hansen erkender, at han også selv har haft svært ved at føre tankerne til ende. Han siger, det ville føles som at ”klippe en navlestreng over”, hvis virksomheden skulle oprette et selvstændigt handelskontor, men peger samtidig på, at eksportmulighederne for den danske møbelindustri er bedre end længe set.

- I udlandet ved de godt, at mange danske møbler efterhånden produceres i uden for Danmarks grænser, men dansk design har stadig et godt navn og den danske streg er stadig populær. Det arbejde, folk som Finn Juhl, Arne Jacobsen og Hans Wegner lavede, er jo stadig nogle super møbler, og det nyder vi stadig godt af i dag, konstaterer Henrik Hvid Hansen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.088