23948sdkhjf

Finn Juhl for en million under hammeren

For Finn Juhl-entusiaster med mønt på lommen kan det være værd at kigge forbi Bruun Rasmussen 21. september, hvor et ganske særligt møbel kommer under hammeren.

Der er tale om det såkaldte Ross-sofabord, som Finn Juhl og møbelmakker Niels Vodder i 1948 skabte på bestilling for ægteparret Alf og Else-Merete Ross, og som siden har været i familiens eje. Nu sættes bordet til salg af barnebarn, kunstanmelder, debattør og forfatter, Trine Ross, og vurderingsprisen lyder på ikke mindre end 400.000 kr.

– Finn Juhl skilte sig ud fra sin samtids andre store møbelarkitekter, idet han havde en mere kunstnerisk tilgang og ofte opererede i spændingsfeltet mellem kunst og møbel. Det er især tydeligt i hans sofaborde, hvor ”Ross-sofabordet” her er helt unikt. Organisk rundede former brydes af rette linjer. Juhl er tydeligt inspireret af kunsten, og bordet her skal ses som en skulptur, fortæller Bruun Rasmussens designekspert Peter Kjelgaard i en pressemeddelelse.

Ross-sofabordet blev siden sat i reproduktion, og et nyt kan i dag erhverves for godt 20.000 kr., men kun det ene eksemplar, der senere i september kommer under hammeren, er udført af snedkermester Vodder.

Fra Ross-familiens hjem udbydes desuden en tremmebænk af teak, som Bruun Rasmussens eksperter ligeledes tilskriver Finn Juhls hånd, og som er vurderet til 150.000-200.000 kr., og samme dag vil de være muligt at byde på to stole, der ifølge auktionshuset om noget repræsenterer Juhls kunstneriske spændvidde.

Dels er der tale om den yderst sjældne armstol FJ 42, udført af Niels Vodder i mahogni. Stolen blev givet i gave af Finn Juhl til en studerende på Skolen for Boligindretning i forbindelse med elevens afgang i 1955 og har tilhørt Juhl privat. Den er vurderet til 100.000-200.000 kr. Hvor FJ 42 er yderst sjælden, blev FJ 45 omvendt Juhls og Vodders største kommercielle succes. Den blev produceret af Vodder indtil 1970´erne og er ifølge Bruun Rasmussen i dag en af Juhls mest kendte og elskede stole. Vurderingen lyder på 250.000-300.000 kr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093