23948sdkhjf

Humørpilen peger igen den forkerte vej hos forbrugerne

Forbrugertilliden faldt i august for første gang i 10 måneder, viser tal fra Danmarks Statistik

Efter 10 måneder med konstant fremgang er humøret hos forbrugerne dalet en smule i august.

Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over forbrugertilliden, som er baseret på interviews med et repræsentativt udsnit af danskere.

Svarene koges sammen til en forbrugertillidsindikator, som er et udtryk for de adspurgtes syn på deres egen og Danmarks økonomiske situation.

Indikatoren for august måned er opgjort til - 10,9, hvor den i juli var -10,1.

En negativ indikator udtrykker et negativt syn på økonomien, og forbrugertilliden har været negativ siden slutningen af 2021.

Den ramte bunden i oktober 2022, og har siden bevæget sig opad - indtil det altså nu er gået den anden vej igen.

- Vi er dog langtfra bunden fra sidste år, og forbrugertilliden svæver rundt omkring det højeste i halvandet år trods dagens fald. Danskerne ser en smule lysere på fremtiden, men det overskygges af en fortsat trængt økonomisk situation her og nu.

- Godt nok er inflationen blevet banket ned, men lønstigningerne har langtfra indhentet det tabte, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

Morten Granzau, der er vicedirektør i Dansk Industri, tror også, at rentestigninger kan være en del af forklaringen på tilbagegangen.

- Den skyldes nok især, at flere og flere boligejere oplever, at deres forbrugsmuligheder begrænses af stigende rentebetalinger på deres variabelt forrentede lån, siger han.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.949