23948sdkhjf

Et træhus midt i København: 100 lærlinge har bygget ’Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig’

Under ledelse af Videnscenter for håndværk, design og arkitektur har 100 skiftende lærlinge bygget et bud på fremtidens bæredygtige boligform. Lige nu står det lille træhus udstillet og er åbent for besøg ved bredden af Peblinge Dosseringen

Normalt troner Søpavillionen ikoniske hvide bygning alene der for enden af Peblinge Dosseringen på grænsen mellem Nørrebro og det indre København. 

Men i den næste måneds tid har bygningen, der i dag rummer en natklub og en restaurant, fået selskab af en noget mindre nabo.

Vi snakker en hel del mindre. 25,7 kvadratmeter og dermed i kategorien af et såkaldt tiny home. Træder man en af de glas-dobbeltdøre står man midt i boligens stue, spisestue og køkken.

Det har været vores ambition at tage alle de funktioner, der er i en bolig på 50 kvm og så komprimere det på en måde, hvorpå det stadig føles lækkert David Rangan, projektleder i Videnscenter for håndværk, design og arkitektur.

 Går man til højre finder man et egentligt ganske rummeligt badeværelse og en lille entre. Til den anden side ligger et soveværelse fyldt til bristepunktet af en dobbeltseng.

- Det har været vores ambition at tage alle de funktioner, der er i en bolig på 50 kvm og så komprimere det på en måde, hvorpå det stadig føles lækkert, fortæller David Rangan, der er projektleder i Videnscenter for håndværk, design og arkitektur og uddannet tømrer.

Et hus (næsten) helt i træ

David Rangan har stået i spidsen for det projekt, der startede på tegnebrættet for tre år siden, og som man nu kan besøge det færdige resultat af her ved søbredden i København. ’Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig’ er bygget af 100 lærlinge og har udledt en mængde CO2, der svarer til en tredjedel af den normale standard for et byggeprojekt som dette.

- Vi har sammen med forskellige tømrermestre og professorer udviklet nogle særlige byggemetoder ud fra et ønske om et bygge et helt hus i træ. Og det er selvfølgelig en overdrivelse, for det er jo søm, skruer og glas, men alt andet består af træ fra bæredygtig, nordisk skovdrift, fortæller han.

det er jo ikke fordi, at vinduer er en dårlig ting, vi skal jo bruge dem. Men når man fjerner alle de andre af de normale, solide CO2-kilder, så er det lige pludseligt vinduerne, der står frem. David Rangan, projektleder i Videnscenter for håndværk, design og arkitektur.

David Rangan fortæller videre, at det der faktisk har hævet klimabelastning på byggeriet er, at man har valgt at installere ikke så få vinduer i den lille, firkantede bolig. Fire Velux-ovenlysvinduer blandt andet.

- Det har faktisk hævet CO2-udledningen ret markant. Og det er jo ikke fordi, at vinduer er en dårlig ting, vi skal jo bruge dem. Men når man fjerner alle de andre af de normale, solide CO2-kilder, så er det lige pludseligt vinduerne, der står frem.

Fordele ved træ i byggeriet

  • Træ er nemlig en fornyelig ressource, der optager CO2 fra atmosfæren under sin vækst. Det vil fortsat lagre CO2 gennem hele sin levetid, når det anvendes i byggeri. Ved bortskaffelse kan træ nyttiggøres til energiproduktion eller indgå som en naturlig del af naturens økosystem.
  • Det lave energiforbrug ved fremstilling af træ og træbaserede løsninger er dog dét, som for alvor adskiller træmaterialet fra andre byggematerialer.
  • Træ er desuden æstetisk bæredygtigt. Det flotte og levende materiale har mange arkitektoniske muligheder, som har sin berettigelse i både moderne og historisk byggeri. Holdbarheden er lang, og det efterfølgende genbrugspotentiale i andre trækonstruktioner er stort – selv efter mange årtier.

Kilde: Træ i byggeriet

Lærlinge med stejl læringskurve

De mange vinduer er valgt af designmæssige årsager. For det har været en vigtig del af projektet, at man ikke bare har præsteret ’Danmarks mest bæredygtige ungdomsbolig’, men at det også er en indbydende bolig med lækre materialer, som mennesker har lyst til at bo i.

Den ønskede standard har også gjort David Rangans opgave som byggeleder, der har skulle holde styr på de mange lærlinge, noget mere besværligt, fortæller han med et grin.

- Der er rigtigt mange af tingene, der er bygget to gange. Simpelthen fordi det har været for grimt og for dårlig kvalitet. Man skal huske på, at mange af dem er grundforløbselever, der næsten lige har fået et værktøj i hånden og så skulle igang med at bygge det her. Det har været en stejl læringskurve, siger han, og fortsætter:

- Men når de kommer herind og ser det færdige resultat, tilgiver de mig for at have været lidt hård. De er simpelthen så stolte.

Håndværkerviden

De 100 lærlinge, der har været med til at bygge det lille hjem, der lige nu har prominent adresse med sø-kig, vil tage et udvidet kendskab til bæredygtigt og træbaseret byggeri med sig i deres videre karriere. Visionen er dog, at projektet skal komme langt flere af fremtidens håndværkere til gode.

Jeg synes selv et af projektets helt store styrker er, at vi har indsamlet så dokumentation, vi kan få rundt til erhvervsskolerne og de udøvende håndværkerne David Rangan, projektleder i Videnscenter for håndværk, design og arkitektur

- Der er mange faglærere på skolerne, der ikke har lyst til at undervise i noget, som ikke kan fuldstændigt dokumenteres. Jeg synes selv et af projektets helt store styrker er, at vi står med så meget dokumenteret viden nu, som vi kan få rundt til erhvervsskolerne og til de udøvende håndværkerne, forklarer han.

Det er nemlig de udøvende, altså håndværkerne, som projektet er udviklet med for øje. Målet har ikke været skabe viden til ingeniørerne eller arkitekter, understreger han.

- Det handler om håndværkerne. Derfor har vores samarbejder eksempelvis med Stark, når det gælder materialevalget, også handlet om at øge tilgængeligheden fremadrettet.

Kommer man forbi Peblinge Dosseringen den næste måneds tid, kan man kigge indenfor og se indretningen af de 25 klimavenlige kvadratmeter. Derefter får Søpavilionen igen sin søbred for sig selv, når 'Danmarks mest bæredygtige studiebolig' rykker videre til selveste Tivoli. Her vil det indgå i tv-programmet Go' morgen Danmark. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079