23948sdkhjf

– Vi har skåret ind til benet: Køkkenproducent får milliontab midt i turnaround

13 måneder efter Sten Hatting Søgaard indtog direktørstolen hos nordjyske Boform, har køkkenproducenten offentliggjort det største underskud i mere end et årti. Ikke desto mindre tør direktøren fortsat tro på sorte tal fra 2024, og han understreger, at en hel del af forarbejdet er gjort det forløbne år.

– Jeg kendte jo til Boforms produkter i forvejen, men ikke så meget til virksomheden. Og da jeg først kom i gang og fik fat i substansen, blev det tydeligt for mig, at der virkelig er et marked for os, men også at der var brug for at få ryddet op og skabt overblik og gennemsigtighed, fortæller Sten Hatting Søgaard.

Derfor har han det seneste år haft fokus på omkostningerne, og det er den store sparekniv, Boform-direktøren har haft fremme.

– Vi har skåret helt ind til benet. Blandt andet har vi skåret 30 procent af staben i produktionen, hvor vi også har investeret i nye maskiner, der kan gøre os mere effektive. Også på indkøbssiden har vi skåret til og lavet bedre aftaler, og ellers er vi sådan set gået alt igennem og har sagt, hvad er ”need to have” og hvad er ”nice to have”, så der nu er kommet orden i penalhuset, uddyber han.

Samtidig har overblik og gennemsigtighed været højt på dagsordenen, og ifølge Sten Hatting Søgaard har arbejdet allerede båret frugt.

– Vi er nået derhen, hvor vi i dag kan skabe breakeven på en mindre platform, end vi egentlig havde forventet, og samtidig har vi fået skabt gennemsigtighed i processerne, så vi i dag ved, præcis hvad vi laver hele tiden, forklarer han.

En måned i nul

Mens underskuddet i 2022 landede på 9,1 mio. kr. mod foregående års 1,3 mio., blev bruttofortjenesten i samme ombæring reduceret fra 14,6 mio. til 5 mio. kr. Men faktisk er omsætningen vokset, afslører Sten Hatting Søgaard, der desuden understreger, at 10 eftergivne mio. kr. i 2021 er med til at mudre billedet.

– Så set i det lys, er det ikke så voldsom en udvikling, og vores økonomidame har faktisk været overrasket over, hvor meget vi er lykkedes med at forbedre på så kort tid, fortæller han.

BOFORM A/S
Regnskabsår 2022 2021 2020
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 5,02 14,57 6,37
Resultat af primær drift -12,47 -0,93 -
Resultat før skat -13,62 -1,64 -8,78
Årets resultat -9,12 -1,28 -8,50
Balancestatus 16,84 11,58 13,04
Egenkapital -17,32 -8,20 -6,93
Antal ansatte 31 25 15
Kilde: CVR

Da han ved årsskiftet lukkede bøgerne, var det underskuddet til trods således med optimisme og en tro på, at den eftertragtede breakeven måske endda ville indfinde sig hurtigere end planlagt.

– Det langsigtede mål var, at vi skulle gå i nul i 2024, men med den omkostningsstruktur, vi har fået skabt, så vi rent faktisk muligheden for at gøre det allerede i år, fortæller Sten Hatting Søgaard, der siden har måttet revurdere.

Omtrent samtidig med at han satte sig i stolen, slog markedet bak efter to års pandemiamok, og det har man også mærket i det nordjyske.

– Vi havde en god pipeline i starten, men så mærkede vi pludselig en opbremsning, så selvom vi har fået godt styr på omkostningerne, bliver omsætningen ikke, som vi havde håbet, siger Boform-direktøren.

Nu oplever han dog, at vinden igen er ved at vende, og han glæder sig over, at netop overståede juni ser ud til at gå i nul.

– Og det er vist første gang i en fem-seks år, så det går bestemt den rigtige vej.

Kontrakter, forhandlere og nye lande

Mens der på de indre linjer har været skarpt fokus på omkostningsbasen, er der på de ydre arbejdet på at udvide forhandlernetværket, der i dag tæller fem danske butikker og tre norske.

– I Herning, der har været lidt i hårdknude, har vi nu fået godt hul på det, og så er der stor åbning af ny udstilling i Hellerup til september og i Århus nogenlunde på samme tid. Det betyder meget, at vi kommer lidt bredere ud, og vi vil meget gerne have to danske forhandlere mere, siger Sten Hatting Søgaard, der peger på trekantområdet og Roskilde som interessante for køkkenproducenten.

I det norske går det i tiden mere trægt, ikke mindst grundet en svag valutakurs, men det er ikke noget, der afskrækker Boform-direktøren.

– Vi prøver at se, hvad vi kan gøre, for at skubbe det mere i gang, og samtidig kigger vi på det svenske marked for at se, om der er muligheder, fortæller han.

Og den geografiske spredning er ikke den eneste, køkkenproducenten i øjeblikket jagter. Sideløbende arbejder Sten Hatting Søgaard og holdet således med at penetrere et kontraktmarked, der hidtil har fyldt forsvindende lidt i ordrebogen.

– Vi er blandt andet i dialog om et projekt, der skal aktiveres i 2024, og der er vi ret fortrøstningsfulde. Vi har et billede af, at nogle gerne vil løfte niveauet på inventar i for eksempel rækkehuse eller lejligheder for at tiltrække et andet klientel, og den del af markedet skal vi også have del i – det kan blive rugbrødet i vores forretning, så vi kan udnytte vores kapacitet bedre, siger køkkendirektøren.

Skønt likviditeten endnu engang er i bund, egenkapitalen er negativ og markedet i øjeblikket sløvt, har Sten Hatting Søgaard altså fortsat tro på, at der kan skabes en profitabel forretning på de aalborgensiske snedkerkøkkener.

– Vi står med en diamant, der bare lige skal pudses af, så den igen kan skinne. Og det er vigtigt at få sagt, at vores ejer stadig støtter op – også selvom han måske har været lidt overrasket over, hvor meget det har krævet, at få Boform genskabt, siger direktøren med henvisning til Carsten Friis, der i 2019 trådte til med første kapitalindsprøjtning og som siden 2022 har været eneejer af selskabet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094