23948sdkhjf

Trods kritik: Vi investerer fortsat i træbaserede biomasseanlæg

Biomassefyrede kraftvarmeanlæg er tænkt som en overgangsløsning – men ifølge ny opgørelse fortsætter milliardinvesteringerne i nye anlæg

København, Odense, Esbjerg, Tønder og Ringe – for blot at nævne nogle få. 

Til trods for at grønne organisationer og eksperter i årevis har råbt op om og kritiseret Danmarks markante forbrug af særligt træbaseret biomasse, så investeres der milliarder i nye træbaserede biomassekedler og -anlæg til kraftvarmeproduktionen.

Således viser en opgørelse foretaget af Ingeniørens branchemedie GridTech på basis af Energistyrelsens energiproducenttælling, at 89 nye træpille- eller skovflisanlæg er sat i drift i perioden 2017-2021.

Efter 2021 er der endnu ikke registreret nye data i styrelsens opgørelse. Men investeringerne i nye træbaserede biomasseanlæg fortsætter også ind i 2022 og 2023. Blandt andet med et nyt 60 MW-anlæg i Esbjerg, et 150 MW-anlæg ved Fjernvarme Fyn, et 10 MW flisanlæg i Tønder og et 4,5 MW flisanlæg ved Ringe.

Investeringerne sker på trods af, at Klimarådet i flere år har anbefalet en nedtrapning af vores forbrug af – særligt træbaseret – biomasse, som ifølge rådet er for højt og »en hindring for at sige, at vi er et foregangsland på klimaområdet.«

Den nu forhenværende klima- og energiminister, Dan Jørgensen (S), har da også tidligere forsikret danskerne om, at biomasse »må og skal være en overgangsløsning.«

Alligevel fortsætter investeringerne i rent biomassebaserede værker, hvilket ifølge professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Jette Bredahl Jacobsen er "problematisk, fordi vi i dag har andre og bedre, grønnere alternativer til at producere vores el og varme i kraft af varmepumper med elektricitet fra vind- og solenergi".

- Vi har i dag så stor en mængde af biomasseanlæg, at det er uhensigtsmæssigt at investere mere i det.

Hos Dansk Fjernvarme forstår man godt undren over nye investeringer, når nu biomassefyrede kraftvarmeværker er tænkt som en overgangsteknologi.

- Udfordringen er bare, at der for nuværende ikke er teknologier, der 1:1 kan erstatte de sidste fossile brændsler, der er i vores energiproduktion, og 1:1 overtage den rolle, som biomassen har på nuværende tidspunkt, siger Maria Dahl Hedegaard, der er fagkonsulent hos Dansk Fjernvarme.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Jesper Buchs terrasseinvestering solgt til irsk storspiller
Trods kritik: Vi investerer fortsat i træbaserede biomasseanlæg
Dobbelt rekordår: Nu henter møbelvirksomhed det meste på containerkunderne
Mere medvind til ambitiøst handelsselskab: Ny medejer har internationale ambitioner
Nyt fra direktioner og bestyrelser
Millioninvestering skal sikre danske arbejdspladser

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078