23948sdkhjf

Trægrossist har fået nyt våben mod fordomme

Men sin første miljøvaredeklaration har Global Timber sikret, at virksomheden også fremover kan levere træ til store projekter. For den Aarhus-baserede grossist byder EPD’erne dog på endnu en fordel, der vægter mindst lige så tungt, og selvom arbejdet har været svært, garanterer salgsdirektør Søren Vinther, at det ikke stopper her.

– Så vidt vi ved, er vi de første i Europa, der har udarbejdet en EPD på tropisk hårdttræ, og med tanke på de nye lovkrav til dokumentation af CO2, betyder det meget, siger direktøren med henvisning til det nye bygningsreglement, der trådte i kraft 1. januar.

Her er kravene til klimadokumentation oppet markant, og for nybyggerier på mere end 1.000 kvm gælder, at der skal findes dokumentation som eksempelvis EDP’er på de materialer, der indgår.

– For særligt vinduesproducenterne har det derfor stor betydning, og hidtil har det været svært med eksempelvis mahognivinduer, fordi mahognien typisk er hentet i udviklingslande, hvor det har været svært at indsamle data, forklarer Søren Vinther.

Et kvalificeret valg

At Global Timber nu er klar med den første EPD, er således også resultatet af mange måneders målrettet arbejde.

– Det har taget os små to år, og egentlig gik vi i gang, fordi vi gerne ville kunne bevise over for andre, hvor godt tropisk træ faktisk er – vi kunne godt se nogle lovkrav ude i fremtiden, men det handlede i højere grad om at retfærdiggøre vores produkter over for de mere klimatunge som eksempelvis beton, fortæller salgsdirektøren.

Certificeringer til trods oplever han og holdet nemlig fortsat, at det tropiske hårdttræ i nogles ører klinger af klimasynder.

– Mange har stadig en negativ tilgang, særligt på grund af de lange transporter, men når vi får data på, viser det, at det ikke bonner voldsomt ud, fordi træet har så lang en levetid, forklarer Søren Vinther.

På samme vis kan EPD’erne ifølge trædirektøren bidrage til et mere kvalificeret valg de tropiske træarter imellem.

En konkurrencemæssig fordel

Med den nye miljøvaredeklaration har Søren Vinther altså fået et ekstra kort på hånden i mødet med kunderne, men som den første på feltet har Global Timber også måttet slås for sit forspring.

– Vi har jo skullet afdække hele kæden, og en af udfordringerne har været at tage fat i savværkerne og finde ud af, hvad de bruger af el og olie, få det dokumenteret og verificeret – der er jo aldrig nogen, der har spurgt dem før, for fokus har ikke været på det, fortæller han.

Derfor måtte den østjyske grossist starte fra bunden og uden skabelon, som salgsdirektøren formulerer det, og undervejs er der blandt andet blevet samarbejdet med lokale organisationer i Republikken Congo, hvor den første EPD har sit udspring.

– Og nu er vi i gang med at kigge på træ fra Brasilien og Peru, fortæller Søren Vinther, der således ikke har ladet sig afskrække af processen.

Og han er ikke i tvivl om, at indsatsen nok skal betale sig.

– Det bliver en konkurrencemæssig fordel, det er der ingen tvivl om. Lige nu oplever vi den største efterspørgsel fra byggeriet, der skal have døre og vinduer, men jeg tror, at efterspørgslen bliver bredt ud, og det er kommet for at blive. Der er mange, der ikke helt forstår det endnu, men det så vi også med certificeret træ, som ikke rigtig rykkede i starten, men som i dag er helt afgørende, lyder Søren Vinthers spådom.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11