23948sdkhjf

1105 TEMA: Bedste investering nogensinde - kantlimer erstatter to maskiner

Artikel i Træ og Industri November 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

En helt ny Artech Akron 835 kantlimer af mærket Biesse er netop blevet leveret hos nordjyske PM Træ A/S, som laver køkkener, badeværelsesmøbler og inventar. Det er den første kantlimer af denne type, som er leveret i Danmark. Maskinen er i disse dage ved at blive indkørt i produktionen i samarbejde med leverandøren JUNGET A/S, og hos PM Træ A/S forventer man sig meget af maskinen. ”Jeg tror, at det er en knaldgod maskine, vi har fået”, udtaler Jesper Møller fra PM Træ A/S. ”Vi har allerede været ved at lege med den, og den virker meget nem at programmere.”

Kantlimer erstatter to maskiner
Akron kantlimeren skal erstatte to gamle maskiner: én maskine, som laver tynde lister, pvc lister og laminatkanter, og én som laver trækanter. Den nye maskine kan lave det hele, hvilket betyder, at der både spares plads og bemanding. Akron kantlimeren er desuden en meget fleksibel maskine, som kan bearbejde skiftende tykkelser og forskellige former for kanter, uden at maskinen skal justeres.

En vigtig årsag til, at PM Træ A/S har valgt at købe den nye kantlimer, er dog også kvaliteten. ”Vi sælger et eksklusivt produkt, og derfor er det vigtigt, at finishen på produkterne er af høj kvalitet”, fortæller Jesper Møller.

Samme producent som CNC-fræser
At valget er faldet på en kantlimer fra producenten Biesse, er ikke tilfældigt. For et par år siden købte PM Træ A/S et Biesse Rover 35 CNC-bearbejdningscenter, og det har man været særdeles godt tilfreds med. Derfor var det naturligt at kigge på en kantlimer fra samme producent. ”Det passer os godt, at programmeringen af kantlimeren ligner det, vi kender fra CNC-maskinen, så vi ikke skal ind og lære en helt ny type programmering”, siger Jesper Møller. ”CNC-fræseren har været utrolig fleksibel og hurtig at omstille, og det forventer vi også, at kantlimeren er. Det betyder nemlig meget for os, da vi har utrolig mange omstillinger. Derudover er det en klar fordel, at vi kører med samme fabrikat, hvis vi pludselig vælger at automatisere og køre med et stregkodesystem”.

Store forventninger
At forventningerne til den nye kantlimer er store, lægger Jesper Møller fra PM Træ A/S ikke skjul på, og det skyldes i høj grad de gode erfaringer, man har haft med CNC-maskinen fra Biesse. ”Det er nok den bedste investering, vi nogensinde har foretaget os – både pengemæssigt men også tidsmæssigt. Vi har fået mange kunder ind, som vi ikke ville have haft, hvis vi ikke havde købt CNC-maskinen. Det skyldes blandt andet, at vi valgte at købe en maskine med et stort arbejdsbord, som gør, at vi kan levere meget store komponenter modsat mange andre leverandører.”

Hurtig omstillingstid
Den største fordel ved CNC-bearbejdningscentret er, at det har et fleksibelt arbejdsbord og en stor værktøjsbank. Når man som PM Træ A/S er ordreproducerende med mange forskellige komponenter, er dette utroligt vigtigt. ”Før vi fik Biesse CNC-fræseren havde vi en fræser, som var utrolig problematisk at omstille. Det gjorde, at vi ikke kunne lave særligt fleksibelt arbejde, og det arbejde, vi tog ind, var som regel i serier. Men der er jo mange på markedet, som kan tilbyde serier, og det smitter af på prisen, så man ikke får så meget for varen”, erkender Jesper Møller. ”Nu laver vi stort set kun enkeltstyksproduktion, og det betyder, at vi med en hurtig omstilling kan være med prismæssigt. Med den nye fræser er vi gået fra en omstillingstid på 10-15 minutter til omkring 1 minut, og med op til 75 omstillinger om dagen, er der sparet meget tid.”

Fleksibelt program
”Vi kører meget forskellige dimensioner”, fortæller Jesper Møller. ”Den største bordplade er 6 x 1,30 m, og når vi kører små skuffeforstykker, er det typisk komponenter på 20 x 10 cm. Maskinen kan simpelthen alt. Ved mindre komponenter er der desuden den fordel, at vi kan køre i vekseldrift med 2 emner ad gangen. Så sparer vi også tid.”

”Da vi valgte CNC-fræseren, var vi meget fascinerede af maskinens programfleksibilitet, hvor det var muligt at køre lpx og lpy mål. Det kunne man dengang ikke rigtig på andre maskiner. Samtidig er det en stor fordel, at brugerinterfacet er på dansk, og at den programmeres på dansk. Selvfølgelig er der mange unge mennesker, som er gode til engelsk, men det er alligevel en fordel, at det foregår på dansk.”, siger Jesper Møller.

Kollega anbefalede maskinen
At valget faldt på et CNC-bearbejdningscenter af fabrikatet Biesse var ingen tilfældighed. PM Træ A/S havde nemlig fået anbefalet Biesse af en kollega fra branchen. ”Vi har en god kollega, som har en virksomhed med 3 Biesse CNC-maskiner, som har kørt 3-holdsskift i mange år, og han kunne varmt anbefale Biesse maskinen. Og det er selvfølgelig klart, at når en god ven af huset varmt anbefaler, at man skal købe en bestemt maskine, så har det stor betydning for den beslutning, man træffer”, udtaler Jesper Møller. ”For en lille virksomhed som vores var det en stor investering, bl.a. fordi maskinen fyldte så meget, at vi var nødt til at bygge til virksomheden. Så vi gik faktisk ud og fordoblede vores plads, samtidig med at vi gik ind og investerede i den nye CNC-maskinen. Men det har været det hele værd. Det har simpelthen været en fantastisk investering.”

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094